Vibracepcija: dvorišta uzbudljivosti i vibracepcijska ploča

 

Vibracepcija: dvorišta uzbudljivosti i vibracepcijska ploča

20.09.2024 - 20.09.2024 / MSU plato

U petak, 20. rujna otvaramo privremene interaktivne zvučne instalacije na platou MSU-a koje su djelo autora Jana St. Wernera, umjetnika eksperimentalnog zvuka, predavača i izvođača. Instalacije, Vibracepcijska ploča i rotirajući zvučni paneli pod nazivom Dvorišta uzbudljivosti prva su etapa suradnje Muzeja i autora u sklopu koje se planira i samostalna izložba Wernera u MSU u ožujku 2025. godine. Oba programa dio su projekta Vibracepcija koji uključuje suradnju s brojnim stručnjakinjama i stručnjacima u polju eksperimentalnog zvuka, vibracija, arhitekture i prostora.

Dvorišta uzbudljivosti
Interaktivna instalacija u javnom prostoru za dva rotirajuća panel-zvučnika i elektronički zvuk
Autor: Jan St. Werner
U suradnji s  Michaelom Akstallerom, Thomasom Richterom, Oliverom Mayerom i Marcinom Pietruszewskijem.

Svojim dvjema eksperimentalnim zvučnim postajama, naziva Dvorišta uzbudljivosti, Werner nam omogućuje arhitekturu zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti doživjeti na svjestan i nekonvencionalan način. Instalacija djeluje kao pojačivač zvuka za cijelu zgradu i vanjski prostor, i to u dijalogu s posjetiteljima izložbe. Posjetitelj izložbe postavlja jedan zvučnik u aktivnu rotaciju i na taj način pokreće zvučne signale u različitim smjerovima, omogućujući nam da sluhom iskusimo i istražimo prostor Muzeja i njegove okoline na različitim zvučnim frekvencijama. Povrh toga, samo uho se aktivira i čuje fantomske zvukove.

Ove dvije zvučne situacije – jedna malena i zatvorena ispred zgrade Muzeja, a druga velika, iza zgrade Muzeja – su-kreiraju kompoziciju djela. Kompozicija uključuje dva prostora, kao i namjerno neskladno zamišljeno kretanje posjetitelja prostorom izložbe. Iako ova dva 'dvorišta' zajedno tvore cjelokupan arhitektonski koncept, previše su udaljena da bi se iskusila skupa i odjednom. Kako ih posjetitelj obilazi, ona postaju isprepletena: sjećamo se određenih zvukova, odraza i perspektiva te ih pripajamo iskustvu udaljenije okoline. U individualnom iskustvu, koordinate zvuka i okoline se sljubljuju u jedno.

Sastavni dio ovog umjetničkog djela su povećana svijest o arhitekturi, prostoru te našem osobnom slušnom i vizualnom iskustvu u igri udaljenosti i blizine.


Vibracepcijska ploča, izrađena za potrebe istraživačkog projekta SONCITIES Sveučilišta Oxford, istovremeno služi kao vibrirajuća struktura i platforma za istraživanje percepcije vibracija, koju Jan St. Werner naziva ‘vibracepcijom’. Ovaj projekt proizlazi iz Wernerovog dugogodišnjeg zanimanja za zvuk kao prostorno djelovanje, a njegove anarhične arhitekture koriste zvuk i psihoakustiku kako bi preispitale tradicionalne arhitektonske oblike. Vibracepcijska ploča širi Wernerovu suradnju s projektom SONCITIES kroz istraživanje potencijala vibracijskih arhitektura — onih koje daju prednost vibracijskim pojavnostima, uključujući zvučan i bezvučan zvuk, seizmičke valove i mehaničke valove — kako bi se poremetilo i preorijentiralo arhitektonsko razmišljanje.

Radionice koje uključuju Vibracepcijsku ploču održat će skupina domaćih i međunarodnih stručnjaka za studente arhitekture i umjetnosti u Zagrebu. Studenti će biti pozvani da zamisle što bi to mogla biti vibracijska arhitektura. Ti studenti će na radionicama dizajnirati nove vibracijske arhitekture koje će se podijeliti na web stranici projekta SONCITIES (soncities.org) te u budućim publikacijama. A budući da je riječ o interaktivnom umjetničkom djelu, Vibracepcijska ploča poziva sve zainteresirane da dođu stvarati, eksperimentirati i istraživati carstvo vibracija i valnog prostora.

Vibracepcijska ploča je izložena po prvi puta u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u sklopu projekta „Vibracepcija“, kustosice Ane Škegro. Autor ploče je Jan St. Werner, a izgradio ju je Michael Akstaller.

Ideja i dizajn: Jan St. Werner
Inženjer: Michael Akstaller
Naručitelj: Gascia Ouzounian/SONCITIES
Kustosica: Ana Škegro
Voditelji radionica: Jan St. Werner, Nikola Bojić, Brett Mommersteeg, Gascia Ouzounian, Ana Škegro
Sponzor: Europsko istraživačko vijeće (br. 865032)
Zahvale: Damir Gamulin, Polly Nuttgens, Rudy Schmidt, Sveučilište Oxford, Fakultet glazbe Sveučilišta Oxford


Projekt SONCITIES je inicijativa koja istražuje odnos između zvuka, urbanih okoliša i arhitektonskog dizajna. Projekt se provodi na Sveučilištu Oxford, a istražuje kako se zvuk može koristiti kao medij za promišljanje i preoblikovanje urbanih prostora i arhitektonskih praksi. Pod vodstvom Gascije Ouzounian, projekt SONCITIES se fokusira na razumijevanje načina na koji zvuk utječe na to kako doživljavamo gradove te kako ga se može upregnuti da izradimo dinamičniju, inkluzivniju i responzivniju gradsku okolinu.

Ovaj projekt je financiran sredstvima Europskog istraživačkog vijeća (ERC) u sklopu istraživačkog i inovacijskog programa Europske Unije, Obzor 2020, kao dio projekta Sonorous Cities: Towards a Sonic Urbanism (programski ugovor br. 865032). Organiziran je uz podršku i suradnju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Projekt „Vibracepcija“ ostvaruje se uz podršku Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

 

Vibracepcija: dvorišta uzbudljivosti i vibracepcijska ploča
plato MSU
petak, 20. 9. od 15 sati