UMJETNOST U JAVNOM PROSTORU – Goran Trbuljak

 

UMJETNOST U JAVNOM PROSTORU – Goran Trbuljak

25.07.2024 - 25.07.2024 / Zagreb

Kustosica Ivana Meštrov ponovno vodi rutom koja je posvećena javnim skulpturama i intervencijama suvremenih umjetnika u centru Zagreba, ovog puta obogaćenu punktovima intervencija Gorana Trbuljaka, povodom njegove izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti. Tura Umjetnost u javnom prostoru kroz javnu skulpturu i suvremene umjetničke intervencije u samom središtu Zagreba priča o formativnom razdoblju suvremene umjetnosti i novih, konceptualnih umjetničkih praksi te ocrtava kontinuitet sa suvremenim umjetničkim praksama danas. 

Tijekom 1960-ih i 1970-ih javni prostor grada Zagreba bio je plodno tlo za brojne umjetnice, umjetnike i umjetničke skupine. Vodeći se pitanjima kako umjetnost približiti publici, kako se odmetnuti od institucija te kako isprovocirati promjenu organizirali su niz akcija, performansa i intervencija u javnom prostoru Zagreba. Devedesetominutnu pješačku turu od osmislila je povjesničarka umjetnosti Ivana Meštrov, a obuhvaća radove umjetnika Ivana Kožarića, Tomislava Gotovca, Borisa Demura, Željka Jermana, Vlade Marteka, Mladena Stilinovića, Svena Stilinovića, Fedora Vučemilovića, Brace Dimitrijevića i drugih. Ove će tura biti prošireno izdanje, obogaćeno intervencijama Gorana Trbuljaka u gradu.

Ulaznica za turu uključuje posjet izložbi Gorana Trbuljaka Da sam umjetnik, bio bih genij* u Muzeju suvremene umjetnosti koju posjetitelji mogu samostalno posjetiti u radno vrijeme Muzeja (uto-pet 11-19h, sub-ned 11-18h, ponedjeljkom i praznicima zatvoreno) uz predočenje ulaznica za turu Umjetnost u javnom prostoru. Preporučamo posjet uz vodstvo izložbom u srijedu, 17. srpnja u 18 sati, vodit će sam umjetnik i kustosica izložbe Radmila Iva Janković. Više na linku.

Termin obilaska 

Subota, 25. 7. 2024. u 19.30 sati

Mjesto sastajanja

Ulazni hodnik Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, nekad Moderne galerije, ulica Andrije Hebranga 1. (https://maps.app.goo.gl/h9SFdGUtkTXj5L4a8)
Predviđeno trajanje ture je 90 minuta; razilazimo se u Frankopanskoj ulici.

Ulaznice 
Svoje mjesto na šetnjama osigurajte kupovinom ulaznica za jednu turu u iznosu od 8 eura, odnosno na recepciji Muzeja ili putem sustava ulaznice.hr. Ulaznica za umirovljenike, studente i učenike u iznosu 5 eura i besplatne ulaznice za nezaposlene moguće je ostvariti samo na recepciji Muzeja uz predočenje odgovarajućih potvrda.


*preuzeta i posvojena izjava

Tura se odvija uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba.

Ilustracija: Goran Trbuljak Fiktivno u virtualno, 2024, Jedan od 14 fotograma iz filma pretvorenog u digitalni zapis na Bitcoin lancu blokova
 

UMJETNOST U JAVNOM PROSTORU – tura uz izložbu Gorana Trbuljaka 

Četvrtak, 25. 7. 19.30 sati