Slovo, papir, kuća: o materijalnim uvjetima propagandne stanice

 

Slovo, papir, kuća: o materijalnim uvjetima propagandne stanice

18.10.2024 - 18.10.2024 / MSU

Slovo, papir, kuća: o materijalnim uvjetima propagandne stanice program je koji se odvija 18. listopada u sklopu Škole propagande u Black Boxu, uz izložbu Propagandna stanica Jonasa Staala (koja je otvorena do 20. listopada). Narodnooslobodilačka borba nerijetko se pojavljuje se kao referenca suvremenim praksama otpora poput feminističkih borbi, antifašističkih kampanja i kampanja solidarnosti s potlačenim narodima. Pritom se često poseže za različitim vizualnim ili tekstualnim reprezentacijama NOB-a, poput fotografija, parola, pjesama ili grafika tiskanih u ratnim uvjetima. Njihova suvremena uporaba, međutim, može voditi fetišizaciji koja izvrće imanentno propagandnu svrhu tog materijala: letak kao potrošni materijal; crtež kao jedini način dokumentacije stvarnosti; pjesma kao ritam koji olakšava vojnički marš; fotografija kao informacija za nepismene. Ako propagandu želimo razumjeti kao važan dio povijesti emancipacijske politike i vitalno oružje antifašističke borbe, njezine označitelje valja uzemljiti u specifične proizvodne odnose Narodnooslobodilačkog pokreta. 

Ne kako bismo ih udaljili od suvremenih borbi, već upravo suprotno – da bismo kritički sagledali subjekte i materijalne uvijete političke propagande danas. Razotkrivajući organizaciju i prekarnost fizičkog rada na tiskovinama i letcima u štampariji usred šume otvaramo pogled na danas uvelike prevaziđene tehnologije. I dok nas fizički kontakt sa slovom, papirom i kućom partizanskog "Agitpropa" nesumnjivo fascinira, on ujedno facilitira materijalističko čitanje propagande i njenih proizvodnih odnosa u suvremenom trenutku opasnosti. Papir, slovo i kuća pitaju: što smo danas, gdje smo, tko nas koristi?

Predavanje: Sanja Horvatinčić i Lujo Parežanin

Ilustracije:
* Metalna tipografska slova nađena 2021. na lokalitetu "Agitprop" (Javornica kod Drežnice) u sklopu arheoloških istraživanja na projektu Baština odozdo | Drežnica: Tragovi i sjećanja 1941.-1945. 
* Postav izložbe

 

Škola propagande 
Slovo, papir, kuća: o materijalnim uvjetima propagandne stanice 
Sanja Horvatinčić i Lujo Parežanin
Propagandna stanica, 18.10. u 18 h