Nico Vascellari: Alessio

 

Nico Vascellari: Alessio

16.07.2024 - 16.07.2024 / Dvorana Gorgona

Razgovor o performansu i videu Alessio  talijanskog umjetnika Nica Vascellarija, dobitnika nagrade Italian Council za 2023. Sudjeluju: Nico Vascellari, umjetnik, Adriana Rispoli, nezavisna kustosica, Stefania Rispoli kustosica Museo del Novecento, Leila Topić, voditeljica Zbirke filma i videa Muzeja suvremene umjetnosti. Moderira: Jasna Jakšić.  Razgovor je na engleskom jeziku.

Alessio je  performans je Nica Vascellarija nastao u produkciji Museo del Novecento u Firenci u sklopu jednogodišnjeg projekta MELMA što ga je autor razvio upravo za taj grad. Projekt je započeo njegovom samostalnom izložbom u Forte Belvedere. Alessio je realiziran zahvaljujući dvanaestom izdanju programa Italian Council, projekta Generalne uprave za suvremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture Republike Italije.

U Rimu, ispred bara, dječak zviždi imitirajući ptičji pjev. Čini se da vrijeme i život oko njega mirno prolaze, žena ulazi i izlazi s vrećicama iz kupovine, automobili voze, ljudi razgovaraju, piju kavu, jedu kroasane. U Firenci je Alessio Nica Vascellarija bio koreografska izvedba koja je uključivala više od trideset izvođača u veličanstvenom Salone dei Cinquecento stare gradske vijećnice Palazzo Vecchio, oslikane u 16. stoljeću u slavu moći Cosima I. Medicija i njegova osvajanja Firence. Kako pogled otkriva niz detalja među trijumfalnim gestama stotina boraca, promatranje i kontemplacija postaju iskustvo koje uključuje sva osjetila. Alessio predstavlja sve to, pa i više, kao rad koji proizlazi – ali ne samo – iz tih slika, formirajući se oko gesti i njihove instinktivnosti, to je dječak koji zviždi ispred bara.

Kroz estetizirani jezik koji istodobno može biti i lirski i nasilan u svojoj iskrenosti, Vascellari nas navodi da razmišljamo o reprezentaciji gesti i o kodovima neverbalne komunikacije, te o mogućnosti prepoznavanja Drugog, o prihvaćanju bez definiranja, o odustajanju od klasifikacija i težnji da po svaku cijenu razumijemo. Alessio je širom otvoren prozor prema onkraju: ako odlučimo proći kroz njega moći ćemo iza sebe ostaviti svakodnevicu ukotvljenu u stereotipima i predrasudama, sačinjenu od gesti i ponavljajućih rituala, od jutarnjih kapučina i kroasana. Takav susret može biti nasilan, poput Vasarijevih slika, krvav i okrutan, ali istodobno i harmoničan i dražestan. Možemo se osjećati nelagodno, ali isto tako možemo ispregovarati neku novu sigurnost, steći nove načine percepcije i komunikacije.

Alessio je realiziran u suradnji s Kinkaleri a izvođači su: Ilaria Bagarolo, Edoardo Battaglia, Diletta Bindi, Sara Capanna, Rita Carrara, Chiara Casiraghi, Lara Di Bello, Roberta Di Serio, Ada Donatini, Rita Duarte de Oliveira Pires, Elena Fanelli, Beatrice Ferrari, Simone Fiore, Andreas Garivalis, Martina Giambertone, Giulia Gilera, Inna Gosha, Giulia Lapini, Giorgio Lombardo, Federico Macchi, Pauline Manfredi, Dayana Mankovska, Lisa Mariani, Ginevra Mazzoni, Chiara Merolla, Elia Pangaro, Sofia Pazzocco, Nunzio Perricone, Michele Petrosino, Simona Tedeschini, Allegra Vistalli, Eleonora Zani

Izveden nekoliko godina nakon posljednjeg performansa Nica Vascellarija u muzejskom prostoru, Alessio predstavlja prekretnicu u njegovu radu. U središtu rada nije tijelo umjetnika, protagonist većine njegovih performansa, nego mnoštvo koje se kreće u jedinstvenoj, kompaktnoj formaciji tijelâ koja zajednički djeluju, ponavljajući geste i pokrete u loopu što uključuje, iritira i ushićuje publiku. Improvizacija ustupa pred ponavljanjem sekvence gesti i zvukova što uspostavljaju novi jezik od osam milijuna nijansi i njihovih tragova.

O autoru

Među najzanimljivijim talijanskim i međunarodnim autorima, Nico Vascellari (1976., Vittorio Veneto) u svom radu dosljedno provodi istraživanje u kojemu se, od samih početaka, isprepliću raznorodne prakse, od performansa do skulpture, od instalacije do crteža, od videa do istraživanja zvuka. Antropološkim pristupom i promatranjem, u djelima analizira odnos čovjeka i prirode, ispreplićući osobnu dimenziju s onom kolektivnom. Uporišta njegovog rada mogu se naći u mitskim, drevnim vremenima, u folkloru i običajima, ali i u underground estetici, iz kojih generira svoj jedinstven i osebujan autorski rukopis. U Vittoriju Venetu osniva 2005. Codalunga, projekt u permanentnoj evoluciji što je proizašao iz umjetnikova ateljea da bi se kasnije proširio po Italiji i inozemstvu, ugošćujući izložbe, performanse i eksperimentalne projekte.

Od 8. 12. 2023. do 8. 1. 2024. video Alessio bio je predstavljen u Sala d'Arme u Palazzo Vecchio na glavnom gradskom trgu u Firenci.

Fotografije ljubaznošću Nica Vascellarija i Museo del Novecento. 

 

Nico Vascellari: Alessio
Muzej suvremene umjetnosti, Dvorana Gorgona, 16.7. u 19 h