MSU TURA: ART EX MACHINA - NOVE TENDENCIJE UZ IZLOŽBU IVANA PICELJA

 

MSU TURA: ART EX MACHINA - NOVE TENDENCIJE UZ IZLOŽBU IVANA PICELJA

19.10.2024 - 19.10.2024 / Tehnički muzej Nikola Tesla

Pješačka tura Art ex Machina posvećena je Novim tendencijama, najvažnijem umjetničkom pokretu iz druge polovine 20. stoljeća na ovim prostorima kojem je izvorište i sjedište bilo u Zagrebu. U devedeset minuta ture, koju je osmislila povjesničarka umjetnosti Dorotea Pečarić, u subotu, 19. listopada s početkom u 10.00 sati prolazit će se punktovi od Tehničkog muzeja do nekadašnjeg radničkog sveučilišta Moše Pijade koji otkrivaju kako je Zagreb šezdesetih godina postao jedno od ključnih mjesta rane kompjuterske umjetnosti. 

Svoje mjesto na turi osigurajte putem servisa ulaznice.hr ili na recepciji Muzeja suvremene umjetnosti po cijeni od 8 eura. Okupljanje za turu je ispred ulaza u Tehnički muzej Nikola Tesla. 

Tura se organizira povodom izložbe Picelj i prijatelji kojom HDLU i MSU Zagreb predstavljaju izvanredan i širok opus Ivana Picelja, jednog od pokretača i najaktivnijih sudionika umjetničkog pokreta Nove tendencije. Šezdesete i sedamdesete prošlog stoljeća, riječima Snježane Pintarić u njegovoj monografiji, bilo je …“ iznimno živo i važno vrijeme u kojem se Zagreb uključio u recentna događanja na ovom vrlo specifičnom području likovnih umjetnosti. Muzej suvremene umjetnosti, tada Galerije grada Zagreba, bio je organizatorom i mjestom mnogobrojnih događanja, a danas, zahvaljujući otkupima i donacijama nakon održanih izložbi, u našim su zbirkama okupljeni vrijedni radovi mnogih poznatih umjetnika poput Victora Vasarelyja, François Morelleta, Jesúsa Rafaela Sotoa i drugih.

Sudjelovanje u umjetničkim grupama Picelju je bilo potrebno kako bi realizirao svoje ideje što ne bi mogao postići samo individualnim djelovanjem, a na sličan način pristupao je i izvedbi svojih djela, surađujući s nizom obrtnika, inženjera i drugih profesionalaca. Njegove grafičke mape iznimno su pažljivo opremljene i tiskane u najužoj suradnji s poznatim izdavačima i tiskarama, uvijek i samo s majstorima koji su pravi stručnjaci u svom području.“

Nadalje, „njegova otvorenost prema eksperimentu koja ga je stalno poticala prema novim izazovima, iz medija u medij, od materijala do materijala, od umjetničkih k znanstveno-istraživačkim metodama. (…) Eksperimentirao je i s bojama i sa slikarskim podlogama te je restauratorima danas vrlo teško održavati njegove slikarske radove zbog nestandardne primjene tehnike. Istraživanja u trećoj dimenziji dovela su ga, također tijekom šezdesetih, do iznimno zanimljivog niza reljefa-objekata izvedenih u novim materijalima — metalu, limu i plastici.“

Svoje mjesto na turi osigurajte putem servisa ulaznice.hr ili na recepciji MSU-a po cijeni od 8 eura. Ulaznica za umirovljenike, studente i učenike u iznosu 5 eura i besplatne ulaznice za nezaposlene moguće je ostvariti samo na recepciji Muzeja uz predočenje odgovarajućih potvrda. Ulaznica uključuje i samostalni posjet izložbi Picelj i prijatelji u Muzeju suvremene umjetnosti. Svoju ulaznicu iskoristite uz neko od popratnih događanja, vodstava, predavanja.
Više na: http://www.msu.hr/dogadanja/picelj-and-prijatelji-retrospektivna-izlozba/1560.html

Tura se odvija uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba.

 

ART EX MACHINA - NOVE TENDENCIJE UZ IZLOŽBU IVANA PICELJA
subota, 19. 10. 2024. u 10.00 sati