VODSTVO I RAZGOVOR - Marta Katavić: Široki horizonti

 

VODSTVO I RAZGOVOR - Marta Katavić: Široki horizonti

12.07.2024 - 12.07.2024 / MSU, Black Box

Povodom izložbe Svaka obična radnja tamo je neobična sklopu projekta Mogućnosti za '24 raspravljat ćemo o Meksiku, putovanjima, sublimnom, traženju i definiranju vlastitog stvaralaštva, te ispreplitanju individualnog i kolektivnog iskustva u radovima umjetnice. Razgovor će voditi nezavisna kustosica Renata Šparada.

 Iz teksta Renate Šparade

Na predstavljenim materijalima i slikama Marte Katavić možemo pratiti njezino doslovno i metaforičko putovanje. Doslovno se odnosi na put u Meksiko u kojem etnografski istražuje format povijesnog Grand Toura, budući da je sama sudionik grupe umjetnika s kojom putuje. Na izloženom videu i fotografijama možemo vidjeti zajedničku pripremu hrane, razgledavanje ruševina, obilaženje tržnica, izlaske na koncert. U predstavljenim se djelima tako kroz individualno iskustvo umjetnice otkriva kolektivno iskustvo putovanja cijele grupe.

Na izložbi je isto tako vidljiv rast i razvoj umjetničkog izričaja, svojevrsno metaforičko putovanje umjetnice, budući da su izložena djela nastala prije, tijekom i nakon putovanja u Meksiko. Za razliku od slika koje posjeduju snažnu ekspresivnost, njezine skice s putovanja dočaravaju nam trenutne impresije umjetnice uronjene u novi ambijent koje ona potom koristi kao osnovu za daljnju refleksiju.

 

Više o izložbi

 

VODSTVO I RAZGOVOR
Marta Katavić: Široki horizonti
MSU Black Box / 12. 07. 2024. u 18 sati