FESTIVAL EUROPSKOG FILMA 2024

 

FESTIVAL EUROPSKOG FILMA 2024

03.07.2024 - 27.07.2024 / Zagreb

Tijekom srpnja 2024., prigodom obilježavanja jedanaeste godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, održat će se 13. uzastopni program europskih filmova u Hrvatskoj – Festival europskog filma, na tri lokacije: Ljetnoj pozornici Tuškanac, Kinu MSU te Kinu Sesvete. Kroz tri programske kategorije – EuropremijerePanorama hrvatskog filma i Program Junior bit će prikazan 31 filmski naslov, na 40 projekcija. 

Program Europremijere u Kinu Metropolis održava se od 3. do 27. srpnja, a od 10. do 16. srpnja seli na Ljetnu pozornicu Tuškanac, gdje će biti prikazano 7 filmova s početkom u 21:30 sati, s francuskom kinematografijom u fokusu. Kao počasni film otvaranja programa na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazat će se hrvatski kratkometražni film Čovjek koji nije mogao šutjeti, dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu. Program Panorama hrvatskog filma donosi najbolje domaće naslove protekle filmske sezone, a održava se od 11.  do 23. srpnja u MSU. U Programu Junior od 11. do 20. srpnja u Kinu Sesvete prikazat će se animirani naslovi i hrvatske manjinske koprodukcije za mlade.

Raspored Festivala europskog filma moguće je pratiti na web: stranicama www.festivaleuropskogfilma.euwww.reuf.eu, na Facebook stranici www.facebook.com/festivaleuropskogfilma te Instagramu www.instagram.com/festivaleuropskogfilma

Za projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac besplatne karte (poklon festivalskih donatora) preuzimaju se na dan projekcije na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac od 20 sati. Ulaz na sve projekcije u Kinu Metropolis te Kinu Sesvete je slobodan, no broj sjedala je ograničen pa pozivamo gledatelje da zauzmu svoja mjesta na vrijeme. U slučaju kiše projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac neće se održati, o čemu će obavijesti biti objavljene na Facebook stranici festivala, no Kino Metropolis reprizirat će sav program od 24. do 27. srpnja.

Program Festivala europskog filma odvija se zahvaljujući potpori Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Grada Zagreba, HAVC-a, EUNIC-a te kulturnih instituta i veleposlanstva Irske, Italije, Španjolske, Francuske i Slovenije, a u produkciji Umjetničke organizacije Metropolis. Pokretač Festivala europskog filma je Zlatko Vidačković. Producent Festivala je Željko Anzulović. Festival europskog filma nasljednik je Dana europskog filma, održanih 2012. i 2013. u Kinu Metropolis MSU te Revije europskog filma, održavane od 2014. do 2022. na Ljetnoj pozornici Tuškanac i Kinu Metropolis MSU.

 

FESTIVAL EUROPSKOG FILMA 2024
Jedanaest godina u EU s europskim filmom