draMSU - LJETNI UPISNI ROK

 

draMSU - LJETNI UPISNI ROK

05.07.2024 - 15.07.2024 / MSU

Program draMSU se bazira na inovativnom spajanju dramskog stvaralaštva i suvremene umjetnosti. Muzejska građa postaje temelj za razvijanje dramske fikcije, a muzej svojevrsna scena na kojoj se uprizoruju sadržaji i interpretacije nastali radioničkim procesom. Ovim program MSU i Akteraj u cjelogodišnjem programu za djecu i mlade, oslanjajući se na izložbeni program i zbirku Muzeja suvremene umjetnosti, nastoje razvijati razumijevanje suvremene umjetnosti, ali i poticati zapažanje i promišljanje okruženja u kojem živimo, čemu su umjetnički radovi iz zbirke Muzeja poticaj. Ove školske godine program će biti posebno obogaćen gostovanjima likovnih umjetnika i likovno-stvaralačkim radom. 

Ljetni upisni rok je otvoren od 8. srpnja do 15. srpnja ili do popunjenosti grupa. 

Nakon završne produkcije Mi smo muzej u prosincu prošle godine i Let u budućnost, s kojom smo u lipnju ove godine okrunili godinu dana postojanja dramsko-muzejskog programa draMSU, MSU nastavlja s cjelogodišnjim dramsko-muzejskim programom s voditeljicom Jelenom Kovačić te otvara upise za 2024/2025!

Što je to suvremena umjetnost, kako je gledati, kako je promišljati, kako joj pristupiti? Program draMSU se bazira na inovativnom spajanju dramskog stvaralaštva i suvremene umjetnosti. Muzejska građa postaje temelj za razvijanje dramske fikcije, a muzej svojevrsna scena na kojoj se uprizoruju sadržaji i interpretacije nastali radioničkim procesom. Ovim program MSU i Akteraj u cjelogodišnjem programu za djecu i mlade, oslanjajući se na izložbeni program i zbirku Muzeja suvremene umjetnosti, nastoje razvijati razumijevanje suvremene umjetnosti, ali i poticati zapažanje i promišljanje okruženja u kojem živimo, čemu su umjetnički radovi iz zbirke Muzeja poticaj. Ove školske godine program će biti posebno obogaćen gostovanjima likovnih umjetnika i likovno-stvaralačkim radom.

Programom se razvijaju različiti pedagoški i umjetnički ciljevi: timski rad, razvijanje koncentracije, socijalnih i komunikacijskih vještina, izražavanje osjećaja, razvijanje stvaralačke mašte, savladavanje scenskih zakonitosti i osnovnih kazališnih pojmova, rad na verbalnom i neverbalnom izražavanju, razvijanje ritma i pokreta, razvijanje senzibiliteta za likovnu umjetnost i umjetnički doživljaj, učenje i razumijevanje povijesno-umjetničkih pojmova (slikarstvo, kiparstvo, fotografija, figuracija, apstrakcija i sl.), vlastito interpretiranje umjetničkih djela i razvijanje kritičkog mišljenja. 

Program osmišljava i provodi Jelena Kovačić, sveučilišna specijalistica dramske pedagogije i povjesničarka umjetnosti (Akteraj) u suradnji s kustosicom Renatom Filčić (MSU) i uz periodična gostovanja likovnih umjetnika. Jedna od prvih gošći našeg programa bit će Ivana Radić, akademska slikarica, lutkarica i dizajnerica. Polaznike uz regularni termin periodično očekuju javne izvedbe. Po završetku programa dodjeljujemo potvrdu o pohađanju programa draMSU.
 

Termini:
Četvrtkom 18:00 - 19:30, od 7 do 9 godina
Četvrtkom 19:30 - 21:00, od 10 do 14 godina

Početak programa: 12. rujna 2024.

Prvi sat je besplatan. Ako sudionici nastave pohađati program, prvi sat bit će uračunat u mjesečnu članarinu.

Mjesečna članarina po djetetu iznosi 40 eura

 

Ljetni upisni rokovi

Ljetni upisi za draMSU otvoreni su od 8. srpnja do 15. srpnja. Sve zainteresirane molimo da ispune prijavni obrazac temeljem kojeg ćemo Vam se povratno javiti prije početka programa u rujnu. Upisi za grupe se zatvaraju po popunjenju grupa.


Jelena Kovačić je diplomirala je 2017. godine Hrvatski jezik i književnost te Povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 2020. završava Poslijediplomski specijalistički studij dramske pedagogije na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu te stječe naziv sveučilišna specijalistica dramske pedagogije.
Bila je stručna suradnica Kreativnog centra Košnica, radila je kao dramska pedagoginja u Teatru Tirena te je radila kao profesorica pripremne nastave hrvatskog jezika za inojezičare i kao koordinatorica Erasmus+ program The Art of Teaching u OŠ Ivana Gundulića. U rujnu 2023. godine pokreće Akteraj – poslovni subjekt kojemu je cilj pružiti dramsko-stvaralačku i povijesno-umjetničku  naobrazbu djeci, mladima, ali i odraslima. Trenutno radi u Kulturnom centru Travno kao viša stručna suradnica za edukativne, književne i glazbene programe gdje vodi dramski program za osobe treće životne dobi - Penzilište.
Još za vrijeme redovnog studija zanimala se za spajanjem likovne umjetnosti i dramskog odgoja u kojem pokušava pronaći suodnos, alate za odgojno – obrazovni rad ili materijal za izgradnju dramske priče. Na temelju toga osmišljava i provodi različite radionice i programe - radionica Likovna umjetnost i dramski odgoj, Likovnom umjetnošću do dramske priče; fotografsko-dramski program Dramimo s Dabcem te program za odrasle MSU priča. U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti iz Zagreba, u rujnu 2023. godine pokreće dramsko-muzejski program za djecu i mlade draMSU. Vođena sve većom željom o razvijanju dramskog stvaralaštva i nezavisne kazališne scene u rodnom kraju pokreće ciklus dramskih aktivnosti pod nazivom Dramim(o)! te dramsko-glazbeno-likovni stvaralački program Ljetna pozornica u Koprivnici. 

Stručna suradnica na programu: Ivana Radić, akademska slikarica, lutkarica i dizajnerica
Ivana je završila Likovnu akademiju, smjer slikarstvo u Širokom Brijegu u klasi profesora Ante Kajinića. Nakon završene akademije bavila se vizualnom estetikom u kazalištu - scenografijom, kostimografijom i izradom lutaka te ilustracijom. Veći dio života provela je u Mostaru. U Lutkarskom kazalištu radila je prvo kao glumica-lutkarica, a potom i kao scenografkinja i kreatorica lutaka. Četiri godine bila je i ravnateljica kazališta. 

U Zagrebu živi tri godine gdje je pokrenula svoj brend Džaaks u sklopu kojeg izrađuje torbe, ruksake i modne dodatke od kože i reciklirane kože. Nakon što je postala majka započinje seriju ilustracija pod nazivom Mater koje radi i dan danas. 


Vizualni identitet: Maja Krsnik

 

Jesenji upisi bit će otvoreni od 26. kolovoza do 12. rujna.

 

draMSU 
dramsko-muzejski cjelogodišnji program za djecu i mlade 
Muzej suvremene umjetnosti & Akteraj