T-HTnagrada@msu.hr 2013

MSU Zagreb i T-Hrvatski Telekom već šestu godinu za redom organiziraju natječaj za dodjelu četiriju nagrada za radove s područja suvremene vizualne umjetnosti pod nazivom: T-HTnagrada@msu.hr.

Na natječaj T-HTnagrada@msu.hrove je godine pristiglo 200 radova, a stručno povjerenstvo (u sastavu mr. sc. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, predsjednica stručnog povjerenstva, Dunja Blažević, povjesničarka umjetnosti, direktorica Centra za savremenu umjetnost Sarajevo, Radmila Iva Janković, kustosica MSU-a, Evelina Turković, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, Darko Fritz, teoretičar, kustos i umjetnik, Zlatko Kopljar, multimedijski umjetnik i Bart De Baere, ravnatelj Muzeja suvremene umjetnosti Antwerpen) odabralo je 38 radova za ovogodišnju izložbu. Najviše pristiglih radova su multimedijske instalacije i video radovi, ali zanimljivo je da ima i mnoštvo radova u mediju fotografije i slikarstva. Posebna zanimljivost je jedan prijavljeni performans koji će doista biti i održan tijekom trajanja izložbe, a izvest će ga Ivan Ladislav Galeta (Nizozemska aukcija No1). Može se uočiti i da stižu rezultati rada osječke Akademije likovnih umjetnosti jer mnogo je prijavljenih mladih autora upravo iz Osijeka. Posebna zanimljivost ovogodišnje selekcije su radovi koji će biti izloženi van samog izložbenog prostora – medijska fasada, displej iznad ulaza u muzej, prizemlje muzeja i plato ispred i iza muzeja.

Slijedi abecedni popis odabranih umjetnika: Miran Blažek, Tomislav Brajnović, Petar Bunić,Marijan Crtalić, Nemanja Cvijanović, Tanja Deman, Ivan Ladislav Galeta, Martina Grlić, Vida Guzmić, Stanko Ivanković, Ivan Marušić Klif, Božena Končić Badurina, Alem Korkut, Ante Kuštre, Nenad Laktašić, Ivica Malčić, Maja Marković, Marko Marković, Toni Meštrović, Davor Mezak (i Marko Čubrilo), Martina Mezak, Oko & Goldo, Irma Omerzo, Neven Petrović, Jasenko Rasol, Valentina Stepan, Sandra Sterle, Lana Stojićević, Predrag Todorović, Ksenija Turčić, Lea Vidaković, Dubravka Vidović, Tanja Vujasinović.


Pozvani umjetnici su: Rino Efendić, Ivana Franke, Fokus Grupa (Iva Kovač & Elvis Krstulović), Hrvoje Hiršl i Dalibor Martinis.

Tijekom proteklih pet godina na natječaj je prijavljeno više od tisuću radova, a otkupljen je niz radova, u posljednje tri godine djela Marka Tadića, Igora Grubića, Marijana Crtalića, Jagode Kaloper, Dana Okija, Alema Korkuta, Damiar Bartola Indoša, Renate Poljak, Luize Margan za buduću zbirku T-HT@MSU. Radovi se temeljene na novim tehnologijama komunikacije, multimedijskoj proizvodnji slike i zvuka, odnosno, s jedne stane medijsku umjetnost, kao što su video, eksperimentalni film i internetska umjetnost, a s druge strane područje presijecanja umjetnosti i tehnologije, kao što su robotička i elektronička umjetnost. No isto tako, uključuje i radove koji pomiču granice tradicionalnih medija u odnosu na vizualne umjetnosti i društvena zbivanja.

Svake godine na natječaj pristigne oko 250 radova, od kojih međunarodno stručno povjerenstvo odabere četrdesetak za izložbu − koliko ih se može izložiti u prostoru za povremene izložbe Muzeja suvremene umjetnosti. Budući da nije riječ o izložbi s unaprijed zadanom problemskom okosnicom, zbog velikog postotka visokokvalitetnih djela, koja svake godine pristignu na natječaj T-HTnagrada@msu.hr, posve je opravdano reći kako ova manifestacija predstavlja relevantni presjek trenutačnog stanja u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti u kojoj su ravnopravno zastupljene sve generacije umjetnika. Usprkos tome što je natječaj osmišljen kao poticaj novomedijskoj umjetničkoj produkciji, svake je godine podjednaka pozornost posvećena svim kreativnim pristupima. Djela nisu odabrana prema ključu ravnopravnosti medija i tema u smislu njihove podjednake zastupljenosti, nego se žiri ponajprije vodi kriterijem izvrsnosti. Veoma širok spektar tema i pristupa uvijek rezultira zanimljivom izložbom.

Što
izložba T-HTnagrada@msu.hr
Gdje
Muzej suvremene umjetnosti
Kada
22.02.–24.03.2013.
ulaz slobodan
Otvorenje
22.02.2013. u 20 sati