Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Odjeli

Pregled

AV odjel

Audiovizualni odjel osnovan je 1997. godine kao višenamjenski odjel Muzeja suvremene umjetnosti. Odjel u svojim prostorima producira, obrađuje i pohranjuje audiovizualnu građu s područja likovnih umjetnosti. Također sakuplja, obrađuje i prezentira audiovizualnu dokumentaciju vezanu uz djelovanje pojedinaca, grupa i institucija s područja suvremene umjetnosti u Hrvatskoj i izvan nje.

Eksperimentalno istraživački odjel

Odjel se bavi različitim oblicima kreativnog istraživanja na području suvremene umjetnosti i novim te eksperimentalnim oblicima umjetničke, izlagačke i kustoske prakse te širenjem dijaloga između različitih kreativnih disciplina. Zadaća mu je da putem istraživanja doprinese što kvalitetnijem razvoju onih dijelova suvremene umjetnosti koji su otvoreni prema novim i nepoznatim područjima u kojima se često spajaju umjetnost, znanost i tehnologija. Odjel potiče eksperimentiranje kao metodu razvoja različitih kustoskih postupaka i uspostavu dijaloga različitih umjetničkih strategija te potiče okupljanje kustosa, teoretičara i umjetnika oko različitih projekata. Ovakav oblik djelovanja odjel ostvaruje različitim inovativnim muzejskim projektima, izložbama, akcijama, publikacijama, prezentacijama.

Dokumentacijski i informacijski odjel

Muzej suvremene umjetnosti posjeduje najopsežniju dokumentaciju suvremene umjetnosti u Hrvatskoj. Uz dokumentaciju vezanu za događanja unutar ili u organizaciji MSU-a, Odjel dokumentacije također sakuplja, obrađuje i prezentira dokumentacijsku tekstualnu i audio-vizualnu građu vezanu uz djelovanje pojedinaca, grupa, institucija na području suvremene umjetnosti u Hrvatskoj i izvan nje. Ta je građa okupljena u cjeline: stručni likovni arhiv, hemeroteka, fototeka, videoteka i audioteka.

Knjižnica

Formirana nedugo nakon osnutka Muzeja suvremene umjetnosti (tada Galerije suvremene umjetnosti), 1954., muzejska knjižnica među naopsežnijim je knjižnicama iz područja moderne i suvremene umjetnosti u Hrvatskoj. Knjižnična je zbirka rasla uz fundus Muzeja, i velik dio literature o umjetnicima i pojavama zastupljenima u Zbirkama MSU nalazi se u knjižničnom fondu. Građu čini nekoliko cjelina: stručna periodika, katalozi izložaba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj i brojnim svjetskim muzejima, teorijska literatura, kao i literatura iz područja arhitekture, fotografije, dizajna, filma, novih medija, stripa, glazbe i mode i određenu količinu audio vizualne građe.

Pedagoški odjel

msu edukacija
msu edukacija je zajedničko ime za programe Pedagoškog odjela MSU-a koji osmišljava i provodi raznovrsne aktivnosti, među kojima su kreativne radionice, umjetničko edukativni programi, susreti s umjetnicima, stručna vodstva, predavanja, okrugli stolovi, simpoziji, interdisciplinarni projekti, EU projekti...

Odjel zaštite građe

Odjel zaštite građe Muzeja suvremene umjetnosti osnovan je 1999. godine. Bavi se preventivnom zaštitom, konzervacijom i restauracijom umjetnina te istraživanjem materijala, tehnika i tehnologija primijenjujući ih na fundus MSU-a.

Odjel za programsko izložbenu djelatnost

Odjel za programsko-izložbenu djelatnost u svojem sadržaju rada daje naglasak na tri glavna elementa, a to su: multimedijalna dvorana, izložbeno programska djelatnost i izdavaštvo.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.