Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Odjeli

Knjižnica

Formirana nedugo nakon osnutka Muzeja suvremene umjetnosti (tada Galerije suvremene umjetnosti), 1954., muzejska knjižnica među naopsežnijim je knjižnicama iz područja moderne i suvremene umjetnosti u Hrvatskoj. Knjižnična je zbirka rasla uz fundus Muzeja, i velik dio literature o umjetnicima i pojavama zastupljenima u Zbirkama MSU nalazi se u knjižničnom fondu. Građu čini nekoliko cjelina: stručna periodika, katalozi izložaba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj i brojnim svjetskim muzejima, teorijska literatura, kao i literatura iz područja arhitekture, fotografije, dizajna, filma, novih medija, stripa, glazbe i mode i određenu količinu audio vizualne građe.

Posebnu cjelinu čini Zbirka rijetkih i starih izdanja - Rara u kojoj se nalazi nekoliko antologijskih naslova iz vremena povijesnih avangardi - od almanaha grupe Der Blaue Reiter i časopisa Der Sturm ili Bauhaus do dvadesetak brojeva časopisa Zenit i niza zenitističkih izdanja, od Manifesta Zenitizma do Kola za spasavanje i Antieurope. U Zbirci se nalazi i nekoliko grafičkih mapa: među najvrednijima je mapa litografija Ede Murtića i Zlatka Pice, Jama Ivana Gorana Kovačića. Prvo i rijetko izdanje, uvezano u padobransko platno, tiskano je ratne 1944., godinu dana nakon pjesnikove tragične smrti.

Iz vremena neoavangarde knjižnica broji mnoga vrijedna izdanja poput časopisa milanske galerije Azimuth, ili knjige Cybernetics, art and ideas urednice Jasie Reichardt, dok je za konceptualnu umjetnost u Hrvatskoj od iznimne važnosti časopis Maj '75 koji je izdavala Grupa šestorice autora. Od muzejskih izdanja iz šezdesetih i sedamdesetih godina važno je istaknuti časopise koji su se programatski bavili novim medijima - BIT International i SPOT.

Digitalizacijom avangardnih publikacija iz Zbirke rijetkih i starih izdanja započeo je projekt digitalizacije građe iz knjižničnog fonda. U tijeku je digitalizacija svih izdanja Muzeja suvremene umjetnosti - neke od najtraženijih kataloga već možete pregledavati u rubrici Izdanja.

Knjižnica trenutačno broji 17000 inventarnih jedinica, a godišnje - razmjenom, kupnjom ili darom zaprima oko 600 novih naslova. Kroz program razmjene publikacija surađuje s 200 srodnih knjižnica umjetničkih muzeja i galerija u Hrvatskoj i inozemstvu.

E-knjižnica MSU(beta)
Izbor iz zbirke rijetkih izdanja (rare)

Studijska čitaonica otvorena je za korištenje građom samo uz najavu e-mailom: zrinka.ivkovic@msu.hr ili jasna.jaksic@msu.hr

Jasna Jakšić, kustosica i dipl. bibliotekarka e-mail:jasna.jaksic@msu.hr

Zrinka Ivković, dipl. knjižničarka e-mail: zrinka.ivkovic@msu.hr


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.