Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Mirjana Vodopija: "Lutajući krajolik"

MSU, Prostor za povremene izložbe 2. kat, do 18.8.2019.

Muzej suvremene umjetnosti najavljuje samostalnu izložbu Mirjane Vodopije Lutajući krajolik, koja će se otvoriti 18. lipnja 2019. godine.

Izložba Lutajući krajolik tematizira prostor i njegove manifestacije kao fizičkog polja mogućnosti djelovanja i kao prostora uma, odnosno svijesti. Kroz predstavljanje novih i ranije realiziranih radova umjetnica preispituje doživljaj prostora ukazujući na osjećaj slobode ali i izloženosti u otvorenim prostorima naspram osjećaja zaštićenosti u ograđenim prostorima, interijerima, koji služe kao fizički i mentalni teritoriji osobne sigurnosti i ugode. Umjetnica nas ovom izložbom vodi na putovanje kroz različite krajolike, otvarajući potencijale za osobne doživljaje i percepciju granica slobode.

Izložba će biti sastavljena od 5 tematskih cjelina s ukupno tridesetak radova na temu pejzaža. Svi oni predstavljaju razne aspekte jedinstvenog pejzaža koji se pojavljuje i nastavlja kroz izložbeni prostor. Pojavljuje se kao beskrajna ravnica, nabrekla planina, litica, jezero, plato, mikropejzaž ... U neke od ovih prikaza pejzaža ugrađeni su interijeri kao prostori intenzivnog obitavanja, dok su neki pejzaži, inverzno, ugrađeni u interijere. Zbivanja u pejzažima su nadrealistička, proizlaze iz snova, podsvijesti i djetinjstva ili su temeljena na nadnaravnim pričama umjetničine prabake, a kroz njih se proteže jedinstveni horizont čežnje za cjelovitošću beskraja.

MIRJANA VODOPIJA diplomirala je1987. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Od 1985. do danas ostvarila je 34 samostalne izložbe i sudjelovala preko 200 skupnih izložbi ili kustoskih koncepcija u zemlji i inozemstvu te na više međunarodnih rezidencijalnih projekata. Dobitnica je brojnih likovnih nagrada nacionalnog i međunarodnog karaktera. Djela su joj uvrštena u zbirke važnijih hrvatskih muzeja i galerija, kao i u druge muzejske i privatne zbirke. Od 2007. godine predaje na Grafičkom odsjeku ALU u Zagrebu, trenutno u zvanju redovne profesorice.

Kustosica izložbe: Martina Munivrana

Na otvorenju izložbe Mirjane Vodopije "Lutajući krajolik" svirat će Gungula, mnogočlani mladi jazz band iz Zagreba. Gungula najviše voli svirati swing, gypsy i sve zvučno brazilsko. Broj članova Gungule je promjenjiv, ali na svakom nastupu bude barem jedna gitara, kontrabas, violina i nekoliko puhača. Bend se sastoji od djevojaka koje jazz glazbu vole više od uobičajene buke svakodnevnog života i koje su spremne žrtvovati vrijeme i tišinu za svirku. Članice vole mijenjati se za instrumente u smjeru kazaljke na satu, jednom će napraviti i puni krug. Možda i obrnuto od kazaljke.

Matilda Fatur - kontrabas/bas gitara/vokal

Janet Beriša - gitara/kontrabas

Sara Debić - saksofon

Sonja Domitrović - saksofon

Duga Bavoljak - truba

Margareta Sinković - violina

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.