Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Atelijer Kožarić – Laboratorij za oživljavanje

Izložba Žarka Vijatovića: "Zagreb – Pariz"

Stalni postav Zbirke u pokretu, ispred Atelijera Kožarić, do 2.9.2019.

Žarko Vijatović obilježio je hrvatsku suvremenu umjetnost spajajući, posredovanjem fotografije, dokumentarističku srast, arhivsku posvećenost i življenje umjetnosti, pomno prateći pojedine ključne protagoniste naše scene. Atmosfera prijateljske prisnosti, spontanosti i povjerenja koju potiče ili provocira svojom prisutnošću s neizostavnim foto-aparatom, otponac su novim akcijama, kojima Vijatović nije samo svjedok i dokumentarist nego ponekad i suautor.

Cikluse fotografija koji nastaju u interakciji s umjetnicima i njihovim djelima, Žarko Vijatović počinje stvarati od osamdesetih godina prošloga stoljeća, u vrijeme intenzivnog druženja s članovima grupe Gorgona, ali i s drugim važnim predstavnicima hrvatske suvremene umjetnosti. Prijateljske se veze ne prekidaju ni u razdoblju nakon devedesetih, kada odlazi živjeti u Pariz. Fotografije koje nastaju u atmosferi prijateljske prisnosti, ipak nisu samo dokumenti trenutka, nego mnogo više od toga. U vrijeme kada otkriva fotografsku strast, privučen alkemijskim prostorom Kožarićeva atelijera, često ga posjećuje i u tim prigodama ne fotografira samo njegovo okruženje, nego inspiriran Man Rayovim fotografskim portretima Kurta Schwittersa – i samog umjetnika. U atelijer Ivana Kožarića u Medulićevoj 12, u društvu Tomislava Gotovca odlazi i početkom devedesetih i tada nastaje ciklus „Skulptor i skulptura“ – fotoperformans u kojemu je golo tijelo Tomislava Gotovca živa skulptura (ready-made) dok se Ivan Kožarić u bijeloj radnoj kuti pojavljuje kao otjelovljenje kipara, „mitskog demijurga“. Bliski susreti s Ivanom Kožarićem nastavit će se i poslije, u Parizu, u prigodi njegove samostalne izložbe u Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris 2002. kada nastaje antologijska fotografija posljednjeg gorgonaškog performansa „Ljubljenje ruke majstora“.

Uz izložbu posvećenu druženju s Kožarićem, u duhu prijateljstva i uzajamnosti bit će predstavljena opsežna foto-monografija Žarka Vijatovića„ViGo – potencijalno važne aktivnosti“ koja na više od 340 stranica donosi priču o neformalnoj umjetničkoj grupi čiji su jedini članovi Žarko Vijatović i Tomislav Gotovac. Kroz 230 fotografija, te tekstove Leile Topić, urednice publikacije, Feđe Vukića i Branka Franceschija, kao i razgovor koji je sa Žarkom Vijatovićem vodila Danka Šošić, suurednica i autorica oblikovanja, predstavljen je veliki dio aktivnosti grupe, kontekst njezina djelovanja, te je dosljedno prenesen karakter te specifične umjetničke kolaboracije.

O knjizi koja je nastala kao suradnički projekt Muzeja suvremene umjetnosti i splitske Galerije umjetnina govorit će: Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a;Branko Franceschi, ravnatelj Galerije umjetnina Split; Danka Šošić, Žarko Vijatović i Leila Topić.

„Jedan dan smo se šetali ulicom, dobro se sjećam. Tom je rekao: Mi bi trebali osnovati grupu, a ja sam ispalio ko’ iz puške: ViGo. Onda sam mu objasnio akronime naših prezimena: Vijatović i Gotovac i poveznicu s Jeanom Vigoom. Jer ono što smo mi u tom trenutku osjećali temeljilo se na Tomovoj tvrdnji da je sve art, da je sve film."
(Bilješke s margine, razgovor, Danka Šošić i Žarko Vijatović)

Izložbu u sklopu programa „Laboratorij za oživljavanje“ omogućio je Grad Zagreb, a publikacija je objavljena zahvaljujući potpori Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba te Grada Splita.

Partneri publikacije: Institut Tomislav Gotovac, Galerie Frank Elbaz, Galerie Gregor Podnar i Info-kod.

Izložba se održava u povodu 98. rođendana Ivana Kožarića, koji je 10. lipnja.

Kustosica izložbe: Radmila Iva Janković

Vizualni identitet izložbe: Sanja Kuzmanović

Izložba je otvorena do 2. 9. 2019.

Žarko Vijatović rođen je 1952. u Washingtonu DC, u SAD-u. Završio je zagrebačku ALU, slikarski smjer, ali od 1987. godine se intenzivno bavi fotografijom. Član je francuskog Maison des Artistes (umjetničke udruge) od 1994. godine. Priredio je desetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Francuskoj te sudjelovao u nizu skupnih izložbi. Dobitnik je Nagrade „Ilford“ za crno-bijelu fotografiju 1992. godine. Posljednjih nekoliko godina samostalno je izlagao: u riječkoj galeriji Palach izložbu „Julije Knifer u Francuskoj“; u samoborskoj foto galeriji Lang izložio je ciklus fotografija „Pariz“; u Muzeju suvremene umjetnosti predstavio je ciklus fotografija urbanih krajolika „Na rubu“; u Uredu za fotografiju ciklus „Mamin fotoaparat 1990. – 1992.“ Vijatović se bavi i kustoskim projektima. Do sada je u inozemstvu predstavio Tomislava Gotovca, Julija Knifera, a 2017. zajedno s Dankom Sošić priredio je izložbu Ivana Kožarića u Galeriji Gregor Podnar u Berlinu.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.