Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Ljeto u MSU 2019: filmski program

Dvorana Gorgona, od 8.6. do 13.7. 2019.

U sklopu manifestacije Ljeto u MSU, uz šest koncerata najboljih bendova regije, već tradicionalno, Muzej suvremene umjetnosti u svom kinu, u klimatiziranoj dvorani Gorgona, prikazivat će svake subote prije početka koncerata, u dva termina, po jedan film iz ciklusa kina Metropolis. Na repertoaru su glazbeni dokumentarni film Moj svijet je naopačke, domaći dokumentarni Pope vrati se, dokumentarni Pero Lovšin – Ti lahko o prvoj punk zvijezdi nekadašnje Istočne Europe, dokumentarni Whitney: Biti svoja te glazbeni dokumentarni Grace Jones: Bloodlight and Bami, a uz koncert Laibacha – film redatelja Igora Zupe o prvom albumu te kultne grupe LP film Laibach.

8. lipnja 2019. (uz koncert Kriesa)
Projekcije u 16.00, 18.00 i 20.00 sati

GRACE JONES: BLOODLIGH AND BAMI, dokumentarni glazbeni, r. Sophie Fiennes
115', UK, Irska

Veća od života, divlja, strašna, androgina – Grace Jones igra sve ove uloge. No ovdje je upoznajemo i u ulozi ljubavnice, kćeri, majke, sestre, pa čak i bake, a ona se razotkriva pred našim očima i pomaže nam da upoznamo što se nalazi iza maske. Film prati Grace na putovanju automobilom duž njezine rodne Jamajke sa sinom Paulom i nećakinjom Chantal, gdje otkrivamo njezine obiteljske korijene i priču o traumatičnom djetinjstvu. Grace i njezina braća Chris i Noel, koje je nekoliko godina odgajao nasilan i autoritativan polu-djed Mas P, pokušavaju shvatiti i riješiti se ovog formativnog iskustva. Za to vrijeme senzualnost otoka i njegov tropski sjaj odzvanjaju užicima koji su podjednako utjecali na Grace i njezin apetit za životom.
NAGRADE: Washington DC Filmfest 2018. - nagrada publike za najbolji dokumentarac


15. lipnja 2019. (uz koncert Laibacha)
Projekcije u 17.30, 19.00 i 20.30 sati
LP FILM LAIBACH (2018.), dokumentarni, r. Igor Zupe, 52', Slovenija

„LP film Laibach“ (2018) Slovenca Igora Zupea iz serijala “Glasba je časovna umetnost” (Glazba je umjetnost trenutka), film je koji „okretno vodi u vrijeme i prostore prvog albuma kultne i zloglasne skupine Laibach, kada i gdje je bend nastao i nevjerojatno brzo uspostavio svoj izuzetni status. Zupe formalno slijedi, a ne kopira estetiku benda i kolektiva NSK, te izbjegava inače poznatu PR komunikaciju benda – tako u ovom filmu članove i početak njihovog glazbenog puta upoznajemo kao mladiće i pojedince, na gotovo intiman način.“ – iz obrazloženja za dodjelu posebnog priznanja filmu žirija 12. DORF-a (2018).


22. lipnja 2019. (uz koncert Borghesije)
Projekcije u 17.00, 18.00 sati
POPE, VRATI SE, dokumentarni, r. Toni Volarić, 56'

Film oslikava lik i djelo legendarnog splitskog pjesnika i osebujnog novinara Momčila Popadića. Uranja u tajnu nastanka nezaboravnih novinskih reportaža, a osobito tekstova za vječne hitove, od 'Oprosti mi pape' i ' Skitnice', pa do 'Košulje plave' i 'Ča je život vengo fantažija'. Popadić je bio hedonist pisanja, pisao je uvijek i u svakoj situaciji, na papirićima, stolnjacima i salvetama te tako bilježio život i ljude oko sebe. Pisac soundtracka naših mladosti umro je sa samo 43 godine, ali mnogi tek sada spoznaju kako je talentiran i neponovljiv bio. U filmu o njemu govore Rajko Dujmić, Mirko Krstičević, Zlatko Gall, Jurica Pavičić i mnogi drugi...

29. lipnja 2019. (uz koncert Letu Štuke)
Projekcije u 17.30, 19.00 i 20.30 sati
MOJ SVIJET JE NAOPAČKE, dokumentarni, r. Petra Seliškar, 74', Slovenija, Makedonija, Hrvatska

"Moj svijet je naopačke" je glazbeni dokumentarni film, kombinacija živih izvedbi vodećih alternativnih glazbenika svijeta koji sviraju Ježekove pjesme i njegovih nevjerojatnih arhivskih materijala koji su nastajali od 1960-ih do 1980-ih. Ježek je bio popularan glumac, svevremenski pisac i jedinstven performer; publiku je zadržao čak i kao zatvorenik, kao osoba koja je uvijek živjela na rubu, pjesnik i, iznad svega, majstor pjesme. Siromašan poput crkvenog miša, kao i većina autora njegovih dimenzija, Ježek je spajao ironiju i komediju kako bi zagrebao površinu stvarnosti, uvijek na strani "malog čovjeka". Glazbene izvedbe: Jani Hace & Josipa Lisac, Kimmo Pohjonen, Tomaž Pengov, John Bonnar, Robert Fisher, Chris Eckman, Hugo Race, Bernays Propaganda, Toni Kitanovski, Cidadela des Artes, John Parish


6. srpnja 2019. (uz koncert The Strange)
Projekcije u 16.00, 18.00 i 20.00 sati
WHITNEY: BITI SVOJA (Whitney: Can I Be Me), dokumentarni, r. Nick Broomfield, Rudi Dolezal, 105', UK/SAD

Dokumentarni film donosi priču o svakodnevnoj borbi kraljice popa Whitney Huston sa slavom, ovisnošću i ulogama supruge i majke. Iako je Whitney u svojoj karijeri zaradila na desetine milijuna dolara, češće bila na vrhu top-lista nego sami Beatlesi, nikad nije imala privilegiju biti slobodna i vjerna sama sebi.

13. srpnja 2019. (uz koncert Tram 11)
Projekcije u 17.30, 19.00 i 20.30 sati
PERO LOVŠIN – TI LAHKO / Pero Lovsin – You Can, dokumentarni, r. Jani Sever, 80', Slovenija, 2017.

Film donosi priču o Peri Lovšinu, prvoj punk zvijezdi nekadašnje Istočne Europe. O njegovom stvaranju glazbene povijesti te preko glazbe i, naravno, teksta i neglazbene slovenske povijesti od buntovničkog anarhizma sedamdesetih godina prošloga stoljeća, osamostaljenja i demonstracija na Kongresnom trgu u Ljubljani, do Europskog nogometnog prvenstva 2000. u Amsterdamu. Kamera prati Lovšina za vrijeme nastupa u malim slovenskim gradovima, s Pankrtima u Beču i na velikoj pozornici Cankarjeva doma, kao i tijekom stvaranja zadnje ploče. S njim smo na putu i kod kuće.

Ulaznice za manifestaciju Ljeto u MSU 2019 možete kupiti putem sustava EVENTIM i na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati. Broj ulaznica je ograničen, a cijena za svaki pojedinačni koncert plus još 4 dodatna popratna programa je i dalje nevjerojatnih 85 kn! Cijena ulaznica za koncert LAIBACHA je 120 kn, a na dan koncerta 150 kn.


Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a
Autorica umjetničkih akcija i performansa: Ana Škegro
Kustosica izložbe Mirjane Vodopije: Martina Munivrana
Urednik programa književnih tribina: Luka Ostojić
Izbor filmova Best of Metropolis: Zlatko Vidačković
Asistenti producenta: Miranda Herceg i Orjen Ridanović

Projekt su podržali: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, Turistička zajednica Grada Zagreba, Hrvatsko društvo skladatelja i Eventim.hr
Sponzori projekta: Adriatic osiguranje, Radenska, K PIVOVARI d.o.o.
Medijski pokrovitelji: Radio 101, Jutarnji list, RTL, CMC TV, Tportal, Mixer.hr, Muzika.hr i PRiredba


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.