Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Ljeto u MSU 2019: književni program

MSU, od 8.6. do 13.7. 2019.

I ove godine u sklopu multimedijskog Ljeta u MSU očekuje nas književni program. Svake subote u 20 sati, od 8. lipnja do 13. srpnja, ugostit ćemo spisateljski par – jedno poznato i iskusno ime te jednu autoricu ili autora čija je spisateljska karijera tek krenula. Gosti će tijekom sat vremena čitati ulomke iz svojih djela, govoriti o svojim recentnim knjigama i komentirati međusobne poveznice.

Na prvoj tribini 8. lipnja gostuju SONJA MANOJLOVIĆ, čuvena, nagrađivana i prevođena pjesnikinja, te LARA MITRAKOVIĆ, mlada autorica i članica Književne grupe 90+. Uz generacijske i poetičke razlike, obje autorice svojim novim djelima nude poetičnu reakciju na suvremeni svijet bez orijentira – Sonja Manojlović knjigom Gledajući odgovore (Fraktura, 2018), a Lara Mitraković debitantskom zbirkom Dva puta za jug (Fraktura, 2019).

Potom 15. lipnja gostuju poznati scenarist i pisac ZORAN LAZIĆ te nagrađivana mlada književnica i dramaturginja RUŽICA AŠČIĆ. Oboje autora skloni su nekonvencionalnoj prozi koja stvara začudnu, jezivu i zagonetnu atmosferu. Tako će nam Lazić govoriti o svom zapaženom, krajnje neobičnom „multimedijskom” romanu Jednog dana ništa (Sandorf, 2018) dok će nam Aščić predstaviti povijesni roman u nastajanju Neizmjerno more o djevojci koja iz malog hrvatskog mjesta brodom odlazi u Argentinu.

Na Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, gostuju poznati i nagrađivani pjesnik i urednik BRANKO ČEGEC te mlada i već afirmirana pjesnikinja MARIJA DEJANOVIĆ. Čegec će nam predstaviti svoju novu zbirku, tematski vezanu uz Sarajevo, čiji se izlazak očekuje u lipnju u izdanju MeandarMedije, a Dejanović će govoriti o svoje dvije zbirke Etika kruha i konja (SKUD Ivan Goran Kovačić, 2018) i Središnji god (Matica Hrvatska, Ogranak Karlovac, 2018) za koje je dobila prestižne nagrade Goran za mlade pjesnike i Nagradu Zdravko Pucar.

U Muzeju 29. lipnja gostuju nagrađivani i na španjolski prevođeni pisac i antikvar ZORAN MALKOČ te njegov mlađi kolega, nagrađeni pisac i novinar NIKOLA LESKOVAR. Malkočeva nova zbirka priča Umro Supermen (Fraktura, 2018) i Leskovarov debitantski roman Tijelo od soli (Jesenski i Turk, 2018), osim pohvala, dijele originalnu i pomaknutu atmosferu, iščašenu pripovjednu perspektivu i interes za kontinentalne krajeve Hrvatske nakon rata.

Srpanjski program 6.7. otvaraju generacijski bliski, mladi, ali izrazito produktivni, hvaljeni i priznati književni glasovi, MONIKA HERCEG i DARKO ŠEPAROVIĆ. Monika Herceg govorit će kako o svojoj debitantskoj zbirci Početne koordinate (SKUC Ivan Goran Kovačić, 2018), tako i o novoj zbirci čiji se izlazak iščekuje. Pjesnik Šeparović će pak predstaviti svoj debitantski, nagrađeni roman Krvotok (Gradska knjižnica Rijeka, 2018). Oboje autora svojim nas efektnim djelima vode u izolirane geografske i lirske prostore koje prate melankolija i turobna atmosfera.

Naposljetku, 13.7. u programu ćemo ugostiti izuzetnog pjesnika i voditelja IVANA ŠAMIJU te nagrađenu mladu književnicu i kritičarku LUCIJU BUTKOVIĆ. Dok nam njezina debitantska zbirka Vučji sat (Jesenski i Turk, 2018) dočarava aktualno doba iracionalizma, Šamijina iznimno hvaljena i priznata zbirka Projekt Poljska (MeandarMedia, 2014) vodi nas kroz prostor i vrijeme u potragu za nepatvorenom, neposrednom ljudskošću.

Ulaznice za manifestaciju Ljeto u MSU 2019 možete kupiti putem sustava EVENTIM i na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati. Broj ulaznica je ograničen, a cijena za svaki pojedinačni koncert plus još 4 dodatna popratna programa je i dalje nevjerojatnih 85 kn! Cijena ulaznica za koncert LAIBACHA je 120 kn, a na dan koncerta 150 kn.


Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a
Autorica umjetničkih akcija i performansa: Ana Škegro
Kustosica izložbe Mirjane Vodopije: Martina Munivrana
Urednik programa književnih tribina: Luka Ostojić
Izbor filmova Best of Metropolis: Zlatko Vidačković
Asistenti producenta: Miranda Herceg i Orjen Ridanović

Projekt su podržali: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, Turistička zajednica Grada Zagreba, Hrvatsko društvo skladatelja i Eventim.hr
Sponzori projekta: Adriatic osiguranje, Radenska, K PIVOVARI d.o.o.
Medijski pokrovitelji: Radio 101, Jutarnji list, RTL, CMC TV, Tportal, Mixer.hr, Muzika.hr i PRiredba

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.