Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Program u povodu Međunarodnog dana muzeja

subota, 18. 5. 2019. od 11 do 20 sati - SLOBODAN ULAZ NA SVE PROGRAME

Južni plato, 11 sati, nastup Dječjeg zbora Zagrebački anđeli

Zagrebački anđeli je zbor koji pjeva poznate i tradicionalne hrvatske dječje pjesmice, a u zbor su uključena djeca od 4 do 14 godina. S MSU-om surađuju od osnutka 2015. godine. Nastupili su na velikim i manjim pozornicama, uz bok vrhunskim hrvatskim glazbenicima i zvijezdama uz pratnju orkestra uživo.

Voditelji grupa zbora i ritmike su iskusni i kvalificirani umjetnici i pedagozi: Vitomir Ivanjek – Vito, Ines Ivanjek i Sanja Hrgetić te Mia Crnčić. Djeci nastoje prenijeti entuzijazam i ljubav prema glazbi i plesu.

Otvorena galerija, predvorje, 12 sati, otvorenje izložbe „LAPO LAPO KIDS“

OM Art kreativne radionice polaznicima pružaju uvid u široki spektar mogućnosti umjetničkog izražavanja, poticanjem razvoja estetike i navike posjećivanja muzeja i kulturnih događanja, uz istraživanje različitih likovnih tehnika i sudjelovanje u raznim umjetničkim akcijama. Izložba radova polaznika OMart likovnih radionica pod nazivom „LAPO LAPO KIDS“ proizlazi iz likovnog druženja s djecom od 7-9 godina i od 10-14 godina pod vodstvom Melite Omeragić, akademske kiparice i waldorfske pedagoginje.

Ovom izložbom spajamo tradicionalne likovne tehnike s inovativnim idejama svijeta budućnosti, a sve to iz perspektive djeteta.

Južni plato, od 13 do 19 sati, Goran Stojčetović – Performativni proces dubinskog crteža kao osnova slikarskog izraza

Radionicu „Dubinskog crteža“ vodi Goran Stojčetović, uz sudjelovanje nekoliko hrvatskih umjetnika, pripadnika zagrebačke marginalne scene.

Radionica je otvorena za sve zainteresirane posjetitelje.

Goran Stojčetović umjetnik je koji se posvetio istraživanju i shvaćanju psihološkog aspekta umjetničkog stvaralaštva. Kroz osobnu umjetničku praksu razvio je posebnu tehniku „dubinskog crteža“ koju već nekoliko godina uspješno prakticira u radu s pacijentima Dnevne bolnice Klinike za psihijatriju Vojnomedicinske akademije u Beogradu, u suradnji sa stručnim timom psihologa i psihijatara. Radionice su namijenjene svima koji žele probuditi i pokrenuti svoj autentičan stvaralački potencijal.

Goran Stojčetović (1975, Skopje) diplomirao je slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Prištini 1999. No, usprkos akademskom obrazovanju, svoj umjetnički izraz pronašao je u art brutu ili tzv. autsajderskoj umjetnosti.

Južni plato, od 13 do 19 sati, fotografiranje s "Putnicima" Margarete Vidmar

Autsajderska umjetnica Margareta Vidmar zamalo dva desetljeća radi ciklus skulptura "Putnici" od recikliranih materijala i otpada. Skulpture potom putuju kamo budu pozvane i druželjubive su. Budući da su uvijek u prirodnoj veličini, zahvalne su za fotografiranje u svim pozama.

Pozivamo vas na druženje s "Putnici" i autorima Margaretom Vidmar i Exos Lucios Idom.

Školica, 11.30 – 13.30, kreativna radionica: Gladni slatke umjetnosti

Radionica je namijenjena djeci od 4 do 12 godina, uz pratnjui sudjelovanje odrasle osobe. Polaznici će prvo uz stručno vodstvo upoznati umjetnička djela iz stalnog postava koja trebaju poslužiti kao nadahnuće i tema radionice, na kojoj će od bombona, keksa, sokova izrađivati vlastite radove. Na kraju će svatko predstaviti svoj rad drugima.

Radionica se održava u sklopu 24. edukativne muzejske akcije (EMA) kao dio programa Međunarodnog dana muzeja. Tema ove godine je Pre(hrana). Kao i prijašnjih godina za mlade je otisnuta knjižica koja se može kupiti u svim muzejima i galerijama za 10 kuna s kojom onda imaju besplatan ulaz u sve ustanove uključene u akciju EMA. Svoju knjižnicu možete preuzeti na blagajni MSU od utorka do nedjelje, od 11- 18 sati, a subotom od 11-20 sati.

Voditeljica programa: Ivana Gorički, muzejska pedagoginja

Izložba 12. HT nagrada za suvremenu umjetnost, 17 sati, stručno vodstvo

Međunarodni žiri ove je godine za izložbu odabrao 34 rada, pozvano je troje umjetnika (Andreja Kulunčić, Vesna Pokas i NoraTurato), a za novu kategoriju mladih umjetnika izabrano je 5 radova. Najviše je radova u mediju instalacije, ali ima i crteža, grafika, skulptura, 3D print objekata. Tako su na izložbi ravnopravno zastupljeni umjetnici svih generacija s radovima u različitim medijima. Tijekom proteklih dvanaest godina HT nagrada za suvremenu umjetnost postala je reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.