Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje: dr.art Mirna Rudan Lisak “Apstraktna reproduktivna kao produktivna umjetnost: Kromatske fantazije skladatelja Aleksandra Skrjabina, slikara Alekseja Javljenskoga i pijanista Ive Pogorelića”

MSU galerija, srijeda, 17.4.2019. u 18 sati

Pozivamo vas na predavanje dr.art Mirne Rudan Lisak “Apstraktna reproduktivna kao produktivna umjetnost: Kromatske fantazije skladatelja Aleksandra Skrjabina, slikara Alekseja Javljenskoga i pijanista Ive Pogorelića”, ‪u srijedu, 17. travnja 2019. godine u 18:00 sati u prostoru MSU galerije.

Predavanje će se održati u sklopu izložbe Josef i Anni Albers: putovanje kroz slijepo iskustvo, a multidisciplinarno će povezati skladatelja Aleksandra Skrjabina, slikara Alekseja Javljenskoga i pijanista Ivu Pogorelića.

Molimo da najavite dolazak na e-mail: edukacija@msu.hr

Dva moderna produktivna i jedan suvremeni reproduktivni umjetnik – na prvi pogled nema ničega zajedničkoga u djelima skladatelja Aleksandra Skrjabina, slikara Alekseja Javljenskoga i pijanista Ive Pogorelića. No u trenutku kada se odabranoj temi pristupi bauhausovski multidisciplinarno, percepcija prestaje biti uvjetovana jednim apsolutnim centrom pa sve perspektive postaju otvorene i bogate mogućnostima, a novi odnosi i veze uspostavljaju se u mašti jednako kao i na promatranju. Tada se prošlost, sadašnjost i budućnost prožimaju, stoga ništa više nije prepreka za sjedinjenje različitih epoha i grana umjetnosti kako bi se ostvario znanstveno-analitički kontrapunkt između triju naizgled neovisnih, a opet duboko povezanih istraživanja, čiji je cilj razjasniti suvremene tendencije u umjetnosti, ali i pronaći odgovor na pitanje može li se i kada reproduktivna umjetnost smatrati produktivnom umjetnošću. Predavanje će podjednako biti zanimljivo učenicima, studentima, stručnjacima i široj publici koja gaji interes za reproduktivnu umjetnost kao prostor interpretacije već ostvarenih umjetničkih djela, a kao uporište može poslužiti drugim umjetnicima, teoretičarima i istraživačima na tom području. Autorica istoimene knjige uz predavanje će prikazati i dva svoja video-rada: Muzički ikonostas slikara Alekseja Javljenskoga (elektronska glazba: Robert Selimović) i Multidisciplinarnu virtualnu instalaciju.
Dr. art. Mirna Rudan Lisak

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.