Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

ANTISEZONA 19 - ples u Gorgoni

Dvoran Gorgona, od 17.5 do 19.5.2019.

ANTISEZONA 19 – ples u Gorgoni novi je cjelogodišnji projekt na suvremenoj plesnoj sceni koji je kreiralo pet renomiranih hrvatskih plesnih umjetnica: Ana Kreitmeyer, Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila i Zrinka Šimičić Mihanović, u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb.

Riječ je o novom formatu za susret s aktualnim strujanjima u hrvatskom suvremenom plesu kroz niz premijernih i repriznih izvedbi, radionica, gostovanja, razgovora kao i popratnih programa u kojima će publika moći susresti umjetnike na nove i neformalne načine.

ANTISEZONA 19 odvija se u 5 blokova po 3 dana; prvim, koji se odvio u ožujku privukli smo pažnju medija i publike reprizama nagrađivanih predstava. Program se nastavlja u svibnju, rujnu, listopadu i studenom, uzbudljivim premijerama i međunarodnim plesnim festivalom, sve u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.

Kao dodatni program donosimo inovativni format Bliski susreti plesne vrste, u kojemu će publika upoznati umjetnice kroz neformalne improvizacijske dijaloge te Hangover sesije u kojima se kroz vođene razgovore i kratke radionice produbljuje i dijeli iskustvo gledanja predstava.

U drugom bloku, od 17. do 19. svibnja, na programu je premijera Kik Melone skupine MELONE PATHAPHYSICA. Ova multimedijalna predstava zajedničko je autorstvo nagrađivane međunarodne grupe umjetnika koji u svojim predstavama spajaju ples, performans, eksperimentalni film, glazbu i poeziju. Ovaj, njihovim riječima – kolektivni uron - vodi publiku na neočekivano zajedničko putovanje kroz prostore melankoličnog sjećanja na prošlost, ali i budućnost. Kik Melone skupina prepoznatljiva je po jedinstvenoj mekoći kojom spaja medije i kreira sanjive i lucidne scenske prostore; publika je tako nošena vrhunskom izvedbom duboko emotivnog plesa smještenog u scenski prostor proširen profinjenim vizualnim i scenografskim rješenjima. Kik Melone umjetnici u ovom se radu okreću melodičnoj i opčinjavajućoj glazbi Erika Satiea kroz koju pokreću maštu i oblikuju koreografiju, a ekscentrični pojam Patafizike potpuno odbacuje uobičajene pojmove fikcije, znanosti, zemaljskog i galaktičkog.MELONE PATHAPHYSICA oni najavljuju kao Čin ljubavi. Čin brižnosti. Čin plesanja…

Premijera MELONE PATAPHYSICA održat će se u sklopu jubilarne 20. Platforme_HR, projektu koji se temelji na suradnji, zajedništvu i osluškivanju potreba plesne scene. U fokusu ovogodišnjeg programa 20. Platforme_HR je kolektiv i kolektivna suradnja. Platforma_HR projekt je Plesnog centra Tala.

U ovom bloku započinje i istraživačko-izvedbeni projekt Što nastaje? koreografkinje Zrinke Šimičić Mihanović koji će se protegnuti do kraja Antisezone 19. Rad na ovom projektu poziva publiku na zajednički eksperiment i sudjelovanje u razvoju koreografije, s obzirom da se radi o specifičnom pristupu koji briše granicu između izvedbe i prakse, izvođača i gledatelja. Rad Zrinke Šimičić Mihanović utemeljen je na izučavanju somatskih praksi pa sudjelovanje u ovom projektu pruža publici ne samo doživljaj gledanja nego i dublje razumijevanje prirode vlastitog pokreta i proces nastanka umjetničkog rada. Publika je pozvana na izvedbu 18.5. u 12 sati.

PROGRAM

PETAK 17. svibnja 2019.

20h dvorana Gorgona
Premijera MELONE PATAPHYSICA - Kik Melone
- Izvedba u sklopu festivala 20. Platforma_HR
Ulaznice: entrio.hr ili na ulazu prije izvedbe.

SUBOTA 18. svibnja 2019.

12h dvorana Gorgona
1. izvedbeni susret u ciklusu Što nastaje? - Multimedijalna koliba
Ulaz slobodan uz rezervaciju na antisezona@gmail.com.

19h foaje MSU
BLISKI SUSRETI PLESNE VRSTE - Iva Nerina Sibila & Zrinka Šimičić Mihanović
Ulaz slobodan

20h dvorana Gorgona
MELONE PATAPHYSICA - Kik Melone
Ulaznice: entrio.hr ili na ulazu prije izvedbe.

NEDJELJA 19. svibnja 2019.

19:30h dvorana Gorgona
MELONE PATAPHYSICA - Kik Melone
Ulaznice: entrio.hr ili na ulazu prije izvedbe.

Nakon predstave HANGOVER SESIJA - Sonja Pregrad

HANGOVER SESIJE serija je post-izvedbenih događanja u obliku vođenih razgovora ili kratkih refleksivnih radionica. Sesije su osmišljene kako bi publika u prostoru izvedbe podijelila svoj doživljaj predstave, ušla u dijalog s umjetnicima i ostalim članovima publike, i produbila svoje iskustvo gledanja. Kreiraju ih i vode sudionice Antisezone 19 specifično za svaku predstavu.

„Kao jedna od suradnica Kik Melone, voljela bih otvoriti prostor sa zainteresiranom publikom i autorima Melone Pataphysice, za razgovor o tome zašto i kako nastaju ove predstave eksperimenti, te kako se otvaraju u doživljaju gledatelja.“ Sonja Pregrad, suradnica Kik Melone i moderatorica 1. HANGOVER SESIJE

BLISKI SUSRETI PLESNE VRSTE kratka je forma koja balansira između intervjua, izvedbe, dijaloga o metodologiji rada i privatnog razgovora. Umjetnice pred publikom razgovore o svojim umjetničkim praksama transformiraju u kratke improvizacijske situacije.

Što nastaje? naziv je serije koja obuhvaća niz izvedbenih eksperimenata za i s publikom. Ovaj projekt u kontinuiranom nastajanju, osmišljen kao iskustveno kolektivno događanje, provodit će se u nekoliko etapa tijekom godine dana.

Autorica koncepta je plesna umjetnica i koreografkinja Zrinka Šimičić Mihanović u suradnji s akademskom kiparicom Marinom Bauer.

Istražujući procedure nastanka grupne instant koreografije te načine na koje gledatelj/i uranja/ju u izvedbu i postaju njezinim akterima, kao i aspekt taktilnosti i kinestetičkog doživljaja skulpture i prostora, ovaj eksperimentalni proces briše granicu između prakse i izvedbe, između izvođača i gledatelja, izlagača i izloženog. U njemu smo svi istovremeno svjedoci i akteri događanja te dijelimo odgovornost za viđeno i doživljeno. Ciljevi projekta usmjereni su s jedne strane prema dubljem razumijevanju prirode pokreta i samog medija tijela kao i izvedbenog konteksta, a s druge strane prema publici i istraživanju mogućnosti njihovog aktivnijeg uključivanja u sam proces nastanka umjetničkog rada. Suradnja s kiparicom Marinom Bauer donosi zajedničko intermedijalno promišljanje dodira kao osnove za uspostavljanje međusobne povezanosti i veze s okolišem kojeg smo dio, afirmirajući kroz njega interes za ekologiju, dijeljenje odgovornosti i kolektivnu koreografiju.

Zrinka Šimičić Mihanović, posljednjih četrnaest godina studira i istražuje somatski pokret kroz različite pristupe i prakse, a njezin autorski rad u velikoj mjeri nadahnut je somatskim iskustvom. Marina Bauer akademska je kiparica koja se u svom radu bavi istraživanjem taktilnosti i kinestetičkog doživljaja skulpture i prostora. Nedavni susret ove dvije umjetnice u sklopu projekta Start'19 Sculpture Network, na poziv Marine Bauer, otvorio je niz zanimljivih pitanja i želju za njihovom elaboracijom kroz daljnju suradnju.

Multimedijalna koliba je umjetnička organizacija koja okuplja autore iz raznorodnih umjetničkih djelatnosti – suvremenog plesa, oblikovanja zvuka i radiofonije, likovnosti, kazališta, književnosti... – s ciljem stvaranja zajedničkih projekata te poticanja intermedijalne i interdisciplinarne suradnje. 2013. osnovale su je plesna umjetnica Zrinka Šimičić Mihanović te dramaturginja i radiofoničarka Pavlica Bajsić, s ciljem provođenja programa koji suvremeni ples i kazalište stavljaju u neposredniji dijalog sa svakodnevnim. Od svog osnutka Multimedijalna koliba provodi nekoliko višegodišnjih projekata, kontinuirano radi na produkciji i distribuciji predstava suvremenog plesa i kazališta te na promicanju somatskog pristupa tijelu i pokretu.

http://multimedijalnakoliba.hr/

MELONE PATAPHYSICA -Kik Melone

Patafizičari:

Marko Gutić Mižimakov, Umberto Lancia, Silvia Marchig, Jasen Vodenica

Egzofizičarka: Iva Nerina Sibila

Iluminator dokaza: Saša Fistrić

Dopisnik g. Erika Satiea: Josip Maršić

Crne figure osmislila: Hana Lukas Midžić

Produkcija: Kik Melone u koprodukciji sa Plesnim centrom TALA i Platformom.HR

Premijerna izvedba 17. svibnja dio je festivala Platforma.HR

Projekt su podržali: Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Uz podršku: Klubvizija

Zahvale: Vlasta Marchig, Sonja Pregrad

Znanost imaginarnih rješenja ‘Patafizika čini sve, od znanosti do religije, fikcijom. ‘Patafizika ukida hijerarhiju između ozbiljnog i neozbiljnog i oduzima važnost pojmu realnog.

Melone Pataphysica, novi projekt kompanije Kik Melone, donosi niz patafizičkih izvedbenih situacija kojima ukida hijerarije većinskog nad manjinskim, tretirajući materijalnost izvedbe kao eksperiment varijabilne konzistentnosti, kao niz afekata koji se u određenom vremenu i prostoru materijaliziraju kroz medije plesa, filma, performansa i jednostavne su-prisutnosti izvođača i publike.

Predstavljamo Vam ovu Izvedbu kao Dokaz. Ona je još prozirnija nego što je ikad bila, zamrznuta ili u pokretnim slikama.

U već standardno proširenom formatu, dopuštamo da nas se tereti da smo ahistorični i neuvjerljivi, laki i luckasti i pozivamo se na ovu Izvedbu kao na Svjedoka.

Svjedoka čega?

Radovi koji čine ovu izvedbu odlučili su odstupiti od tiranije identiteta i umjesto toga baviti se činom.

Kazališnim činom? Izvedbenim činom? Cirkuskim činom?

I da i ne.

Uprizorili smo: Čin ljubavi. Čin brižnosti. Čin plesanja na Satiea, kada nam se tako hoće. Čin govora iz tvog vanzemaljskog Drugog, zato što moramo. Čin poziva na radikalno činjenje.

Činovi su novi, ali su već dugo prisutni u nama. Iz nas. Pravi izljev činova koji čine više nego bi trebali, objašnjavaju preko potrebnog.

Činovi koji objašnjavaju zakone izuzetaka, ostataka od već objašnjenog. I ono objašnjeno također objašnjavaju.

Empirički. Činjenjem.

Kik Melone (2008.) djeluje kao suradnička izvedbena skupina koja stvara na intersekciji plesa, kazališta, performansa, filma i eksperimentalne glazbe. Do sada je producirala 11 izvedbenih projekata okupivši brojne suradnike te gostujući diljem Hrvatske i inozemstva. Svoje izvedbene prakse temelji na eksperimentu, često se poigravajući sa žanrovskim elementima kako bi propitala razne aspekte performativnosti i teatralnosti. Polazište svake kreacije u tjelesnoj je izvedbi otvorenoj utjecajima realnog vremena u kojem se izvodi, a suradnički odnosno su-autorski i su-izvođački pristup čini srž umjetničke vizije. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2016. g. za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji suvremeni ples za predstavu Ms Fox Invited Ms Cat For Tea, kao i godišnje nagrade UPUH-a 2016. za najbolji izvedbeni kolektiv sezone za predstavu Glečer.

www.kikmelone.hr

Urednik programa ispred MSU: Branko Kostelnik, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.