Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Poziv na sudjelovanje na Međunarodnoj proslavi suvremene skulpture start'19

Pozivamo umjetnice i umjetnike koji se bave skulpturom i trodimenzionalnim stvaralaštvom, te institucije i organizacije koje se bave izlaganjem i poticanjem trodimenzionalnog stvaralaštva da sudjeluju na međunarodnoj proslavi suvremene skulpture start'19, u organizaciji europske mreže sculpture network u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

Događanje će se održati u nedjelju,27. siječnja 2019. u MSU od 11.00 do 16.00 sati, kao i na 70-ak lokacija u 20-ak europskih država.

Program je usmjeren na povezivanje i okupljanje svih zainteresiranih za suvremeno kiparstvo i trodimenzionalnu umjetnost, a središnji dio programa je showroom kataloga i portfolija koji omogućuje upoznavanje s radovima prisutnih umjetnika i predstavnika institucija te razgovor s njima.

Pozivamo vas da predstavite svoj rad i aktivnosti, te donesete kataloge i/ili portfolije, kako bi ih izložili u showroom-u od 11.00 do 13.00 sati.

Biti će osigurani stolovi za izlaganje kataloga i drugih materijala na kojima će svaki sudionik dobiti prostor od približno 60x60 cm i naljepnicu sa svojim imenom.

Dovoljno je donijeti po jedan primjerak kataloga, ili isprintani portfolio/fotografije radova (ne trebate imati materijale za dijeljenje, ali možete ako želite). Također je moguće pokazivati materijale na vašem laptopu.

Kako bismo što bolje organizirali prostor prezentacije potrebno je poslati prijavu za sudjelovanje do srijede 23. 1. 2019. na mail ivan.tudek@msu.hrili putem linka https://sculpture-network.org/en/civicrm/event/register?reset=1&id=1090

Osobe za kontakt: Nataša Ivančević, kustosica MSU Zagreb: natasa.ivancevic@msu.hri Marina Bauer, ak. kiparica, koordinatorica za Hrvatsku marina.bauer@sculpture-network.org 091/5404372

Program 27. siječnja 2019, od 11 do 19 sati

11.00 predstavljanje europske mreže sculpture network, video dobrodošlice, live photo wall

11.00 – 13.00 showroomkataloga i portfolija umjetnika i organizacija koje se bave izlaganjem i poticanjem trodimenzionalnog stvaralaštva, razgovor i druženje

13.00 – 14.00 okrugli stol sa stručnjacima iz područja društvenih i humanističkih znanosti na temu društvo gladno dodira

Na okruglom stolu, akademska kiparica Marina Bauer razgovarat će s gostima o važnosti dodira i tjelesnog iskustva u našim životima te o nedostatku dodira u današnjem društvu. Gosti će govoriti o ulozi i važnosti dodira u našem cjelovitom razvoju kao i utjecaju na psihološke i spoznajne procese i zdravlje. Osvrnuti će se na ulogu tjelesne percepcije i dodira u stvaranju i doživljaju djela iz područja kiparstva i trodimenzionalne umjetnosti te moguću proširenu ulogu i važnost kiparstva u društvu gladnom dodira.

Široki raspon tema obuhvatit će ulogu tijela u perceciji i kreiranju stvarnosti, somatsko mišljenje i pamćenje, ulogu zrcalnih neurona u kinestetičkoj empatiji, teoriju privrženosti u razvojnoj psihologiji, te način na koji nas oblikuje umanjeno kretanje, umanjena percepcija i ograničenost dodira u životu.

Sudjeluju:

Josipa Bubaš, povjesničarka umjetnosti i performerica

Jasminka Sabol Mužinić, psihologinja

Zrinka Šimičić Mihanović, plesna umjetnica i plesna pedagoginja

dr. sc. Iva Šverko, psihologinja

Milan Todorović, fizioterapeut

Specijalizirana vodstva kustosa i umjetnika s naglaskom na tjelesnom i taktilnom iskustvu:

14.30 – 16.00

Zbirke u pokretu, Atelijer Kožarići skulpture u untarnjem i vanjskom prostoru Muzeja

Zbirke u pokretu, 1. kat:Atelijer Kožarić – Laboratorij za oživljavanje „Pep Vidal: Pi / π

16.00 – 17.00

MSU galerija:Josef i Anni Albers - putovanje kroz slijepo iskustvo

13.00 – 16.00 kiparske radionice s građanstvom

Paralelno će se odvijati četiri radionice pod vodstvom iskusnih kiparica Hane Lukas Midžić i Melite Omeragić. Naglasak će biti na taktilnom iskustvu i stvaranju neobičnih formi od svakodnevnog materijala, a sudionici će imati priliku napraviti vlastito djelo. Radionice su prilagođene svim uzrastima, pa i odrasloj dobi, a posjetitelje mlađe od 7 godina molimo da dođu u pratnji.

17.00– 19.00 projekcije filmova o hrvatskim kiparima: Vojin Bakić, Zlatko Bourek, Dušan Đamonja, Ivan Kožarić, dvorana Gorgona

Svi programi su besplatni. Ulaz u stalni postav Zbirke u pokretu se naplaćuje.

Organizacija:

Nataša Ivančević, muzejska savjetnica i pomoćnica ravnatelja MSU

Marina Bauer, akademska kiparica, koordinatorica sculpture network-a za Hrvatsku

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.