Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Miron Milić: Kongres sjena

MSU galerija, 20.11.2018. – 09.12.2018.

Izložba „Kongres sjena“ u MSU galeriji predstavit će nove radove Mirona Milića.

U novom ciklusu radova pod nazivom Kongres sjena Miron Milić zaokupljen je imaginarijem vojnih odora. Nastavlja vizualno istraživanje započeto motivom vojničke kape te uključujući u piktogramski niz i uniforme i odlikovanja tematizira strukturu staru koliko i sama povijest. Uniforme kao ostaci prošlosti, ali ujedno i vrlo čvrsti postojani svjedoci sadašnjosti neminovno u autorovom kompozicijskom kontrapunktu izmiču uvriježenim definicijama. Ljudska fascinacija pojavnošću i prošlošću vizualizirana kroz odore uspostavlja ovdje dijalog sa sjenama kao predodžbama ljudskog nepostojanja, odnosno u ovom slučaju, postupnog prevladavanja općeg procesa ne primjećivanja očiglednog te kontinuiranog zaboravljanja. Nepostojanje je tu sagledano u našoj svakodnevici do kojeg dolazi zbog brzine mijena koje postaju same sebi svrhom poput opetovanih ponavljanja riječi i djela koje se stalnim opticajem troše do karikaturalnosti. Kako podsjeća i naziv ciklusa, okruženi smo važnim skupovima i maglovitim zaključcima donesenim od strane samouspostavljenih autoritetita kojima je u inauguraciji pripomogla i posvemašnja kako naša tako i njihova pragmatičnost, a povlače, i sve je izglednije da će i ubuduće nastaviti povlačiti, konce svakidašnjeg.

Miron Milić rođen je 1980. godine u Vinkovcima. Diplomirao je 2006. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na grafičkom odjelu u klasi profesora Miroslava Šuteja. Sudjelovao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Od nagrada posebno se ističe Nagrada Porin za najbolje likovno oblikovanje. Trenutno se bavi crtanjem autorskih radova, ilustracijom i street art-om (Zagreb, Rijeka, Šibenik, Ljubljana, Moskva, Marseille, Heillbron). Djeluje kao samostalni umjetnik i član je HDLU-a i HZSU-a te art kolektiva AKC Medika iz Zagreba. Živi i radi u Zagreb.

Kustosica izložbe: Ivana Kancir

Izložba je otvorena do 09. 12. 2018.

Realizacija izložbe i tisak deplijana omogućen je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Dizajn: Sanja Kuzmanović

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.