Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Zbirke

Donacija Seissel

Donacija Silvane Seissel je umjetnička zbirka u vlasništvu Grada Zagreba koja je 1993. godine dana na upravljanje - čuvanje, održavanje i prezentiranje Muzeju suvremene umjetnosti. Muzej suvremene umjetnosti je od Silvane Seissel supruge arhitekta i umjetnika Josipa Seissela, poznatog i pod pseudonimom Jo Klek, preuzeo slikarske i arhitektonske radove budući da se radilo o osobnoj želji autora da Muzej skrbi o njegovoj ostavštini. Donacija je dobila status Donacije Gradu Zagrebu, a Silvana Seissel status donatorice.

Josip Seissel arhitekt, urbanist, slikar, pedagog i akademik bio je autor širokog spektra djelovanja i znatne produktivnosti. Diplomirao je arhitekturu na Tehničkom fakultetu u Zagrebu, gdje je kasnije radio kao profesor urbanizma. Paralelno sa službenom karijerom, tijekom cijelog životnog vijeka bavio se i likovnim stvaralštvom te je za sobom ostavio velik crtački i slikarski opus. Sudjelovao je u avangardnom pokretu vezanom uz časopis Zenit, smatra ga se utemeljiteljm hrvatskog konstrutivizma, te pionirom nadrelizma. Glavninu likovnog opusa, a time i donacije čine upravo nadrelistički radovi nastali u vremenskom rasponu od preko pola stoljeća. Donacija, kao oblik osobne ostavštine, obuhvaća sve značajnije faze i umjetničke preokupacije od 20-tih godina života do autorove smrti 1987. godine. Donaciju čine dvije velike tematske cjeline. Prva se odnosi na likovne radove s područja slikarstva (crteži, akvareli, pasteli i tempere) nastale u razdoblju od 1921. do 1987. unutar koje posebno mjesto zauzima ciklus od 19 verbo-vizualnih radova u akvarelu, tušu i temperi pod nazivom 3C i tričarije. Drugu, nešto brojčano manju, čine radovi s područja arhitekture i urbanizma (nacrti, projektna dokumentacija) koji pak obuhvaćaju period od 1930. do 1985. godine. Posebno je zanimljiva velika tematska cjelina Zakladnog bloka u Zagrebu čije koautorstvo potpisuje zajedno s Josipom Pičmanom. Muzej suvremene umjetnosti priredio je 1997. godine u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu i izložbenim prostorima muzeja veliku izložbu donacije, uz koju je tiskana opsežna monografija Josip Seissel: Nadrealističko razdoblje autora i kustosa izložbe Marijana Susovskog.

Voditeljica: Ivana Kancir, kustosica

e-mail: ivana.kancir@msu.hr


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.