Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Filmski program Sedmi kontinent okupio hrvatske filmaše i oduševio zagrebačke školarce

Projekt koji je u dvije godine aktivnosti okupio 15. 000 osnovnoškolaca u Muzeju suvremene umjetnosti

Kako približiti umjetnost djeci te učiniti da je ona razumiju i da postane sastavni dio njihovog života kroz film, osmislila je udruga „Djeca Susreću Umjetnost“ u okviru filmskog programa “Sedmi kontinent” i s velikim uspjehom privukla i zainteresirala mnogobrojnu djecu koja su sa znatiželjom pratila projekcije te sudjelovala u analizama filma. Filmski program namijenjen djeci osnovnih škola, imenovan prema igranom filmu Dušana Vukotića “Sedmi kontinent” ponudio je više od 90 filmskih projekcija u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb u kino dvorani Gorgona, 280 analiza filma i više od 45 razgovora s filmašima. Program je ponudio najbolja europska ostvarenja filma za djecu i donosi filmske naslove iz Francuske, Njemačke, Norveške, Nizozemske i Hrvatske. Odabrani filmovi u Programu udruge preporučeni su od Europskog udruženja filma za djecu (ECFA) te uz edukativni sadržaj koji slijedi nakon projekcija, teži uvrstiti Hrvatsku u europski kontekst programa podrške filmskom obrazovanju djece i mladih, ističe predsjednica udruge, Edita Bilaver Galinec.

Svaku projekciju prati gostovanje filmaša i razgovor s učenicima. Na temu filmske kritike s učenicima je razgovarala Diana Nenadić, na temu filmske glazbe Boško Picula, Irena Paulus i Mate Matišić, a o filmskoj adaptaciji književnog djela se razgovaralo s redateljima Danielom Kušanom i Draženom Žarkovićem. Posebno uspješni bili su susreti s autorima suvremenih hrvatskih filmova. Osobitu pozornost izaziva uzastopna projekcija tri kratka suvremena hrvatska filma na temu odnosa u obitelji; igrano eksperimentalnog filma “Onda vidim Tanju”, dokumentarnog filma “Bez tate” i animiranog filma “Otac” te njihova komparativna analiza. S učenicima završnih razreda osnovnih škola razgovoraju i tri mlada autora: Veljko Popović, Nebojša Slijepčević i Juraj Lerotić.

Nakon svake projekcije filma organizirane su tematske radionice i analize filma pod vodstvom stručnih suradnika iz područja medijske kulture (profesori hrvatskog jezika i književnosti, učitelji razredne nastave, profesori komparativne književnosti, redatelji, diplomirani animatori, filmski kritičari).

Voditeljica programa, Ivana Alpeza, naglašava kako jeanalizama koje slijede nakon projekcija, osim progovaranja o djeci važnim i bliskim temama, cilj razvijati filmsku pismenost koja podrazumijeva razumijevanje filma, osvještavanje i radoznalost u odabiru, kompetenciju u kritičkom gledanju filma i sposobnost analize njegovog sadržaja, filmskih izražajnih sredstava i tehničkog aspekta filma.

U okviru redovnog filmskog ciklusa projekcija za osnovne škole, a u suradnji s Unicefovim Festivalom o pravima djece, organizirana je inkluzivna projekcija nagrađivanog nizozemskog igranog filma “Kauwboy”. Osim zagrebačkih osnovnih škola sudjelovali su učenici osnovne škole Poliklinike SUVAG i centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek. U prepunoj kino dvorani Gorgona, o glazbi u filmu s djecom je razgovarao Boško Picula. Slijedile su inkluzivne analize filma uz stručno vođenje za slabočujuću djecu iz SUVAG-a i slijepe i slabovidne učenike iz centra Vinko Bek zajedno s učenicima iz redovnog školskog sustava.

Udruga “Djeca susreću umjetnost” u suradnji s filmsko-kreativnim studijem VANIMA iz Varaždina gostuje u kinu Galerija od 2013. godine. Projekcijama europskog filma iz programa “Sedmi kontinent”, razgovorima s filmašima i analizama filmova varaždinski osnovnoškolci imaju prilike sudjelovati u nesvakidašnjim satovima medijske kulture.

U okviru proljetnog filmskog ciklusa posebno se obilježila godišnjica lika i djela Charlie Chaplina pa su tako djeca zagrebačkih škola nakon gledanja nijemog crno-bijelog filma “Mališan” iz 1921. godine, imala priliku porazgovarati s glumcem Draženom Šivakom o profesiji glumca, o školovanju glumca te o načinu glume u nijemim filmovima. Chaplin je krenuo od kazališnih uloga u Londonu, da bi već u drugom filmu 'Trke dječjih automobila u mjestu Venice' (1914.) stvorio lik Skitnice koji će se provlačiti kroz sve njegove filmove. Publika je apsolutno obožavala tog tipa s polucilindrom koji je smiješno hodao i uvijek bio na strani slabijih, tako da je njegovo elegantno klauniranje donosilo uspjeh svakom njegovom filmu.

Sljedeći filmski ciklus za osnovne škole, kada započinje i suradnja sa zagrebačkim vrtićima, najavljuje se za listopad i studeni 2014, a predbilježbe su već u tijeku.

Kontakti organizatora:

Filmski program “Sedmi kontinent”

Udruga Djeca Susreću Umjetnost,

Članica Europskog udruženja filma za djecu (ECFA),

Remetski kamenjak 2e, 10 000 Zagreb

Edita B. Galinec (098 729 578) i Ivana J. Alpeza (098 251274)

e.galinec@sedmikontinent.orgi.alpeza@sedmikontinent.org

Filmski program Sedmi kontinent preporučen je od Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta

((Klasa 007-02/13-03/00090, Ur. br. 533-21-13-0004) za provođenje s osnovnoškolcima

Kako je Chaplin prošetao MSU-om, pogledajte ovdje:


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.