Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Deimantas Narkevičius: Da capo

Premda je na Akademiji likovnih umjetnosti u Vilniusu diplomirao kiparstvo, Deimantas Narkevičius popularnost je stekao kao video umjetnik. Tema koja ga neprestano zaokuplja je povijest i njezin utjecaj na individualne ljudske sudbine. Pričajući priče o 2. svjetskom ratu, razdoblju socijalizma u Litvi i promjena koje su se dogodile nakon devedesetih godina prošlog stoljeća, umjetnik se u radu često služi arhivskim materijalima, pronađenim snimkama nekog događaja i ti fragmenti zbilje nerijetko predstavljaju materijal od kojega polazi u gradnji vlastitih narativa. Tehnika montaže koju primjenjuje u mnogim filmovima ne podrazumijeva nužno konzistentnu narativnu strukturu. Narkevičius stvara zone nesigurnosti u percepciji onog što je stvarno i onog što je moguće da se dogodilo, no nismo posve sigurni je li se doista i dogodilo, pa je vrlo teško odrediti je li riječ o fikciji ili dokumentarcu. Polje mogućih interpretacija kojega otvaraju njegovi filmovi, prema njegovu je mišljenju jedini način na koji se moguće vratiti u prošlost a da se ona ne pretvori u spomenik. Memorija za Narkavičiusa nikada nije objektivna činjenica, ali je uvijek politički čin.

Uz nekoliko fotografija i zvučnih instalacija, glavni dio izložbe bit će filmovi nastali posljednjih desetak godina, među kojima je i njegov glasoviti 8 mm film His-story (1988) koji je dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti. U povodu izložbe u MSU u Zagrebu, Museo Marini u Firenci priprema opsežnu publikaciju s tekstovima uglednih likovnih kritičara, sociologa i kustosa među kojima su Maria Lind, Jan Verwoert, Sabine Breitwieser, Boris Buden, Kasper Koening, Charles Esche itd.

Deimantas Narkevičius (1964, Utena, Litva) predstavljao je Litvu na Bijenalu u Veneciji 2003. godine, te izlagao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama (Moderna Museet u Stockholmu, Kunstverein u Münchenu, Tate Modern u Londonu, Musée d'Art Moderne de la ville u Parizu i drugdje). Živi i radi u Vilniusu.

Kustos: Marco Scotini u suradnji s kustosicom Radmilom Ivom Janković


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.