Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Peter Kogler

Istaknuti protagonist austrijske suvremene umjetnosti, Peter Kogler jedan je od prvih umjetnika čiji se rad temelji na računalno generiranim projektima koji su namijenjeni arhitektonskim, vanjskim i unutarnjim prostorima. U svojim različito kodiranim izvedbama inspiraciju crpi iz bogatog vokabulara suvremene digitalne informacijske i komunikacijske tehnologije, te iz filmske arhitekture. Međunarodni je ugled stekao izlaganjem svojih radova na Venecijanskom bijenalu (1986), Documenti IX (1992) i Documenti X (1997), prvenstveno kao autor koji aktivira prostor aktualnim medijima i potiče gledatelja na interakciju. Pomičući granice slikovnih ograničenja promatrač ulazi u djelo, manipulira i mijenja ga svojom prisutnošću. U tom se procesu on s jedne strane uklapa u prostorne strukture, dok po drugoj strani pretvara potonje u varijabilno tijelo istovremeno slijedeći i pokoravajući sustave koje je umjetnik stvorio. Od 1984. godine Kogler koristi simbolički nabijene motive cijevi, zemljine kugle, mrava i ljudskog mozga, te stvara instalacije i višeslojne artefakte, koji se pojavljuju na zidovima, podovima i stropovima kreirajući prohodne labirinte.

Za Muzej suvremene umjetnosti P. Kogler izradit će novi projekt prilagođen drugom katu prostora za povremene izložbe.

Peter Kogler rođen je 1959. godine u Innsbrucku, a živi i radi u Beču. Studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, te djelovao kao profesor pri Staatliche Hochschule für Bildende Künste Städelschule u Frankfurtu, na Académie des Beaux-Arts u Le Mansu i Parizu, na Akademie der Bildenden Kunst u Beču i na Akademiji lijepih umjetnosti u Münchenu.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.